Autonieuws

Goedkope cabrio; welke neem jij mee naar huis?

februari 16, 2022

Een goedkope cabrio is niet anders dan een goedkope auto, behalve dat het dak open kan. Dan bedoelen we geen schuifdak, panoramadak of glazen dak. De carrosserie van een echte cabrio heeft geen B-stijlen en C-stijlen. Dus kan het volledige dak weggeklapt worden. Een canvas dak dat open kan – zoals van sommige stadsauto’s, bijvoorbeeld de Citroën C1 – telt dus ook niet mee. Deze auto’s geven daarentegen wel een cabriogevoel.

De charme van open rijden

Let bij een goedkope cabrio goed op het dak. Als dit van stof of vinyl is, kijk dan scherp naar eventuele beschadigingen en slijtage. Dit laatste treedt vooral op bij de vouwpunten. Tip: ga proefrijden als het volop regent. Dan vallen mogelijke lekkages sneller op. Kijk na een flinke bui bij een oudere, goedkope cabrio niet vreemd op van druppeltjes op de bestuurder- of passagiersstoel; dat hoort nu eenmaal bij de charme van open rijden.

Dak vervangen is prijzig

Verzeker jezelf dat het dak in een goede staat is, want het vervangen hiervan kan bij een goedkope cabrio duurder zijn dan de aanschaf van de auto. Vooral als het dak groot is – zoals bij vierpersoonsmodellen – is vervangen prijzig. Hierbij is stof duurder dan vinyl waarbij het eerste materiaal er wel mooier uitziet. Check verder of de achterruit van kunststof of glas is. Glas biedt een beter zicht naar achteren en blijft ook na jarenlang gebruik helder.

Softtop en hardtop

Het dak kan uit meerdere lagen of één laag bestaan. In het eerste geval is het dak logischerwijze beter geïsoleerd. Bovendien worden rijgeluiden beter geweerd wat het comfort verder verhoogd. Daarentegen zijn cabrio’s met een enkellaags dak vaak uit te rusten met een separate hardtop. Dit is een los dak(je) van staal dat in de winter over de neergeklapte softtop (het dak van stof) gemonteerd kan worden.

Maximaal 5.000 euro

Om terug te komen op een goedkope cabrio; wat is dat eigenlijk? Terwijl de een 10.000 euro voor een gebruikte cabrio goedkoop vindt, zal de ander pas zijn portemonnee trekken bij een aanschaf van 3.000 euro. Omdat een cabrio nu eenmaal vaak meer kost dan een vergelijkbare auto met vast dak, houden we het hier bij een tweedehandse cabrio van maximaal 5.000 euro. Dus: welke goedkope cabrio gaat met jou mee naar huis?

Goedkope cabrio no. 1: Mazda MX-5

mazda_mx5

Het is de bestverkochte roadster ter wereld: de Mazda MX-5. De tweede generatie (1998-2005) is nu het goedkoopst. Voor 4.000 euro en minder vind je een exemplaar. Dan krijg je een sportief rijdende cabrio met achterwielaandrijving, zoals een roadster hoort te hebben. Let wel op roestvorming bij de achterzijde van de dorpels en de voorwielophanging. Verder is fun gegarandeerd! Daarbij staat de MX-5 bekend als technisch onverwoestbaar.

Goedkope cabrio no. 2: Mercedes-Benz SLK

mercedes_benz_slk

Een Mercedes cabrio voor minder dan 5.000 euro? Het kan! De Mercedes-Benz SLK is een tweezits cabrio met zowaar een stalen klapdak; ideaal voor in de winter. Het dak opent en sluit volledig elektrisch. Zeker uitproberen als je gaat proefrijden, want reparatie kan in de papieren lopen. De eerste generatie (1996-2004) biedt veel comfort en vaak spat de kwaliteit er nog van af. Tip: laat de SLK 200 links liggen en neem de sterkere SLK 230 met ‘kompressor’ voor extra spierballen en dat heerlijke geluid van de motor. Genieten!

Goedkope cabrio no. 3: Peugeot 206 CC

peugeot_206_cc

De Peugeot 206 CC (Coupé-Cabriolet, 2000-2008) vind je zelfs voor minder dan 1.000 euro. Maar als je de hoek van de straat wil halen, zouden we meer uitgeven. Wat je krijgt, is een guitig wagentje met elektrisch bedienbaar stalen klapdak én plek voor vier personen – al kun je achterin eigenlijk niet fatsoenlijk zitten. De 206 CC was heel populair, dus het aanbod is groot. Ook opvolger Peugeot 207 CC is een goedkope cabrio.

Goedkope cabrio no. 4: Volkswagen Golf Cabrio

volkswagen_golf_cabrio

Een gebruikte Volkswagen Golf Cabrio koop je voor enkele duizenden euro’s. Niet de eerste generatie trouwens; voor het klassieke ‘aardbeienmandje’ (vanwege de duidelijk zichtbare rolbeugel) betaal je aanzienlijk meer. De latere Golf Cabrio (1994-2002) heeft die rolbeugel ook, maar is beslist minder karaktervol. Je hebt plek voor vier personen en je krijgt een stoffen dak dat uit meerdere lagen bestaat en voor extra comfort is uitgerust met een vaste achterruit. Leuk klassiek detail is dat het geopende dak óp de carrosserie ligt.

Goedkope cabrio no. 5: Saab 9-3 Cabriolet

saab_93_cabriolet

Een ruime cabrio hoeft niet duur te zijn. Neem de Saab 9-3 Cabriolet (1998-2003). Uiterst stijlvol en met een comfortabele zitplaats voor vier personen. Kilometerstanden zijn meestal hoog, omdat het model – in tegenstelling tot veel andere cabrio’s – vaak als enige auto werd gebruikt. De in Zweden ontwikkelde Saab 9-3 Cabriolet is een vierseizoenencabrio met een goed geïsoleerd stoffen dak en vaak lederen stoelbekleding. Absoluut een klassieker in de dop.

Goedkope cabrio no. 6: Fiat Barchetta

fiat_barchetta

Ah, la dolce vita. Voor liefhebbers van het mooie Italiaanse leven bestaat er maar één goedkope cabrio: de Fiat Barchetta (1995-2005). Een fraai gelijnde roadster (barchetta betekent ‘kleine boot’ in het Italiaans) met 131 pk en voorwielaandrijving. Neem wel de pre-faceliftversie zonder dat lelijk gemonteerde derde remlicht, als een puist op de achterklep. Je rijdt een Barchetta voor zo’n 4.000 euro. Tip: zoek een oranje exemplaar, de leukste kleur die leverbaar was. Leuk: zodra je de deur opent, komen de portiergrepen als een duiveltje uit een doosje tevoorschijn.

Goedkope cabrio no. 7: BMW Z3

bmw_z3

Voor nog geen 5.000 euro scheur je weg in een BMW Z3. De Duitse, als eerste BMW ooit in Amerika geproduceerde roadster maakte in 1995 zijn grote publieksdebuut op het witte doek, namelijk in de James Bondfilm ‘Golden Eye’. Keuze uit meerdere vier- en zescilindermotoren en uitgerust met achterwielaandrijving. Het design is retro – bijvoorbeeld de koelsleuven achter de voorspatborden die verwijzen naar de inmiddels peperdure BMW 507, wat allesbehalve een goedkope cabrio is.