Autonieuws Fun

Gespot: een origineel Nederlandse Honda CRX

juni 21, 2024

Eerst even een opheldering: hoe heet de auto nou eigenlijk? In de volksmond wordt de coupéversie van de Civic bijna altijd ‘Honda CRX’ genoemd, maar op de verschillende wereldmarkten droeg het model verschillende namen. In thuisland Japan werd het model bijvoorbeeld geïntroduceerd als Honda Ballade Sports CR-X. De Ballade was een alleen in Japan geleverde, aan de Civic gerelateerde modellijn. In de meeste andere markten heette het model Honda CR-X, al werd dat soms gespeld als Honda CRX. In sommige markten, waaronder Europa, stond het model als Honda Civic CRX in de prijslijst. Soms, zoals in Nederland, nog weer met de toevoeging Coupé. Voor het gemak houden we het in dit artikel bij ‘Honda CRX’.

Tweede generatie Honda CRX is evolutie

De eerste generatie Honda CRX debuteerde in 1983 en was een succes. In 1987 volgde dus een nieuwe modelgeneratie, gebaseerd op de inmiddels nieuwe Civic. Qua design was de nieuwe CRX nog nadrukkelijker een coupéversie van de Civic, maar het model behield zijn kenmerkende daklijn. Dankzij onder andere onafhankelijk wielophanging gingen de rijeigenschappen eruit vooruit, waardoor hij nog meer dan het eerste model in de smaak viel bij wie voor (relatief) weinig geld een sportief rijdende auto zocht.


Een witte hatchback, die lijkt op een originele Nederlandse Honda CR-X met Duits kenteken OF-C 3058, lijkt op een verharde ondergrond geparkeerd te staan.


Een felgele Nederlandse Honda CR-X hatchback uit de jaren 80 staat geparkeerd buiten een stedelijk gebouw met gesloten garagedeuren.


Interieur van een Honda CR-X met een stuur met het iconische Honda-logo, dashboard en bedieningspaneel. De stoelen zijn voorzien van gestreepte stof, terwijl de versnellingspook prominent in de middenconsole is geplaatst. Dit Nederlandse model combineert stijl en functionaliteit.

Motoren en prestaties

Het Nederlandse motorenaanbod was lekker overzichtelijk: er was alleen een 1,6-liter viercilinder benzinemotor. Die leverde bij introductie 96 kW (131 pk) en 143 Nm, goed voor een 0-100-tijd van 7,5 seconden en een topsnelheid van 212 km/u. Daar kon je in die tijd zeker mee thuiskomen. In 1989 werd het vermogen iets teruggeschroefd tot 91 kW (124 pk) en het koppel tot 140 Nm, maar in 1990 deed het inmiddels beroemde VTEC zijn intrede. Toen leverde de motor 110 kW (150 pk) en 144 Nm. De prestaties namen toe tot een 0-100-tijd van 7,2 seconden en een top van 222 km/u. De transmissie was altijd een handgeschakelde vijfbak, met aandrijving op de voorwielen. In andere landen stonden ook een 1,4- en 1,5-liter viercilinder in de prijslijst.

Bij de technische update van 1990 hoorde ook een zeer subtiele facelift, met minimale wijzigingen voor ex- en interieur. Voor Europa was de facelift iets uitgebreider, omdat wij sindsdien alleen de VTEC-motor kregen en die sowieso iets afwijkende details had ten opzichte van de niet-VTEC-modellen.


Een Honda CR-X-motor met rode ontstekingsdraden in een open motorkap, waardoor verschillende componenten zichtbaar zijn, zoals de accu, luchtinlaat en radiateur.


Illustratie van een gele Honda CR-X met een gedeeltelijk transparante carrosserie, waardoor interne componenten zoals de motor, de ophanging en het transmissiesysteem zichtbaar zijn.

(G)een nieuwe Honda CRX

In 1991 was de carrière van de Honda CRX voorbij. De auto werd vervangen door een compacte cabriolet, die wat meer de concurrentie aanging met auto’s zoals de Toyota MR2. Deze cabriolet werd in Nederland verkocht als Honda CRX (zonder verdere toevoegingen), maar is internationaal beter bekend als Honda CR-X del Sol, Honda Civic del Sol of Honda del Sol.

Het gespotte exemplaar

In Hilversum zagen wij deze Honda Civic CRX Coupé 1.6i, origineel Nederlands uit 1990. Net als veel andere overgebleven exemplaren is ook deze helaas niet meer helemaal origineel. Deze sportvelgen staan hem niet eens verkeerd, maar waarom moest er nou zo’n stortkoker onder de achterbumper? Voor de rest staat hij er afgezien van een van kleur verschoten voorbumper nog netjes en onverprutst bij.


Een grijze Nederlandse Honda CR-X met Nederlands kenteken, gespot in een straat naast een hek begroeid met klimop. Op de achtergrond is een geel-blauwe trein zichtbaar, die een origineel tintje aan het tafereel geeft.


Een zwarte, originele Honda CRX staat geparkeerd in een straat naast een groen hek begroeid met klimop in Nederland. Gespot in onberispelijke staat.