Autonieuws Fun

Gespot: een Opel Signum

juni 14, 2024

Het invullen van niches, of het proberen te creëren van nieuwe marktsegmenten, is van alle tijden. Tegenwoordig wordt dat gedaan met SUV-achtige modellen in alle soorten en maten, maar in de jaren na de eeuwwisseling zag je een nog grotere diversiteit aan carrosserievormen.

Opel Signum: nieuw marktsegment?

In 2003 introduceerde Opel de Signum. Hoewel het een extra carrosserievariant was van de Vectra, werd de Signum als een afzonderlijk model gepositioneerd. Opmerkelijk genoeg werd de Signum boven de Vectra gepositioneerd. Met het ongeveer gelijktijdig wegvallen van de Omega werd de Signum zo het nieuwe topmodel van het merk. Hij moest een nieuw marktsegment creëren: dat van de D-segment hatchback. De Signum was qua uitrustingen dan ook vergelijkbaar met de hoogste uitrustingsniveaus van de Vectra.


Een zilverkleurige Opel Signum stationwagen staat geparkeerd op een verhard terrein voor een historisch gebouw met zuilen, dat duidelijk gespot wordt vanwege zijn elegantie en klassieke charme.


Een grijze Opel Signum staat gespot geparkeerd op een verhard terrein voor een gebouw met rode luifels. De auto wordt vanuit een driekwarthoek naar achteren bekeken en straalt elegantie en stijl uit.


Het interieur van de moderne Opel Signum is voorzien van zwarte stoelen, een versnellingspook, dashboardbediening en een klein navigatiescherm met een kaart. Gespot vanwege zijn strakke ontwerp en geavanceerde technologie.

Opel Signum is ruim en luxe

De Signum had ook de iets verlengde wielbasis van de Vectra Stationwagon, in plaats van de standaard wielbasis van de overige Vectra-modellen. De focus op (relatieve) luxe kwam ook tot uiting in de achterbank. De Signum was meer een 4+1-zitter dan een volwaardige vijfzitter, met het idee dat de twee passagiers achterin net zo ruim en comfortabel zitten als de inzittenden voorin. Als het dan toch een keer moest, kon je er ook met z’n vijven in.


Een groene Opel Vectra stationwagen is Gespot geparkeerd op een vlakke ondergrond onder een bewolkte hemel. Het voertuig, dat lijkt op een Opel Signum, heeft een Europees kenteken en zilverkleurige lichtmetalen velgen.


Een grijze Opel Vectra Stationwagon, bijna aangezien voor een Opel Signum, werd gezien terwijl hij op een weg reed, van achteren gezien met bomen en struiken op de achtergrond.


Binnenaanzicht van een auto, met beige lederen stoelen, een modern dashboard, stuurwiel en middenconsole met klimaatregeling en een beeldscherm: klassieke kenmerken van de Opel Signum Gespot.


Een beige lederen interieur van een Opel Signum met achterbank, veiligheidsgordels, een houten bekleding op de deuren en een middenarmsteun, in onberispelijke staat gespot.

Opel Signum geen succes

De markt bleek echter niet te zitten wachten op een hele grote en relatief dure hatchback. Rationeel bekeken kon je beter voor minder geld de veel praktischer Vectra Stationwagen kopen. Dat deed men dan ook. De Opel Signum is altijd vrij zeldzaam gebleven. Toch hield hij het nog vol tot 2008. Een directe opvolger bleef echter uit. Wel werd de Insignia als opvolger van de Vectra wat hoger in de markt gepositioneerd, min of meer op de plek die de Signum innam.

Het gespotte exemplaar

In Hoorn zagen wij deze Opel Signum uit 2006. Een origineel Nederlands exemplaar, dat nog maar een klein jaar bij de huidige eigenaar is. Verder valt op dat hij met dit jaar van registratie eigenlijk al van na de facelift had moeten zijn. Wellicht heeft hij nog even op voorraad gestaan? Tot onze verbazing is dit een van toch nog 475 resterende exemplaren op Nederlands kenteken. Waar rijden al die auto’s dan? Het was echt alweer best een tijd geleden dat we voor het laatst een Signum tegenkwamen…


Er werd een groene Opel Signum stationwagen gespot, geparkeerd in een woonstraat met huizen op de achtergrond. De auto heeft een Nederlands kenteken met de tekst "13-TD-SH".


Een groene Opel Signum hatchback staat geparkeerd op straat. Gespot met Europees kenteken 13-TD-SH, voor het voertuig staat gedeeltelijk zichtbaar een witte auto. Bomen en groen sieren de achtergrond.