Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Gerechtshof: voortaan flinke boete voor te lang laten staan elektrische auto bij laadpaal

april 12, 2022

Laadpaalklevers

Steeds meer Nederlanders stappen over op elektrisch rijden. De vraag naar openbare laadpalen groeit daarmee ook. Even je auto opladen terwijl je boodschappen doet óf als je lekker op het terras zit, is wel zo efficiënt. Alleen is het niet de bedoeling dat je een laadplek onnodig lang bezet houdt. Het is een laadplek, geen parkeerplek. Andere mensen willen er ook graag laden.  

Boete

Elektrische rijders die hun auto laten staan terwijl deze is opgeladen, kunnen voortaan een flinke boete krijgen. Dat volgt uit een uitspraak die het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft gedaan. Het gerechtshof behandelde een zaak van een man die een boete kreeg in Noorwijk, omdat zijn elektrische MG twee uur lang volgeladen aan een laadpaal hing.

Een gemeentecontroleur schreef de boete uit, nadat hij zag dat het lampje op de laadpaal op groen stond, wat betekende dat de accu vol was. De controleur schreef niet direct een prent uit. Maar nadat de auto er twee uur later nog stond, was de maat vol en kwam het bonnenboekje tevoorschijn.  

Rechtszaak

De MG-rijder vond dit onterecht en maakte bezwaar tegen de bekeuring. De kantonrechter verwierp zijn bezwaar, maar de eigenaar zette door en zocht het hogerop, bij het gerechtshof in Arnhem. Daar haalde de man ook niet zijn gelijk, waardoor hij alsnog de boete van 95 euro moest betalen en de proceskosten. Volgens de rechtbank geven EV’s tegenwoordig duidelijk aan hoelang het duurt voordat de accu is opgeladen. De eigenaar had daarom gewoon zijn auto moeten verplaatsen.

Bekijk ook: