Autonieuws

Geniet van het lekkere weer en neem je fiets mee in de auto

juni 26, 2023

Na een (te) lange aanloop is het eindelijk lekker weer aan het worden. De temperaturen gaan geregeld boven de twintig graden en de zon is vrijwel dagelijks van de partij. Ideale omstandigheden om met je auto een mooi ritje te maken. Het wordt nog mooier als je de fietsen meeneemt en een stukje door een andere omgeving fietst. Populaire gebieden zijn het kustgebied, de Veluwe en voor de fanatiekelingen met klimmersbenen het Zuid-Limburgse land. In dit artikel ontdek je hoe je je fiets kunt meenemen en wat dit voor je auto betekent.

De racefiets

Niet alleen de zomer komt eraan, dat geldt ook voor het grootste wielerevenement van het jaar, de Tour de France. Als er ergens veel van auto’s wordt gevraagd, is het in de Tour. Misschien heb je weleens beelden gezien van achter het peloton. Auto’s die rakelings langs elkaar en renners schieten om hun kopman te bereiken. De auto’s kunnen tegen een stootje en worden ook steeds moderner. Škoda is al jaren hoofdsponsor van de Tour de France en heeft sinds enkele jaren ook elektrische wagens in de Tour rondrijden.

Als je zelf wielrennertje wilt spelen en bijvoorbeeld in Zuid-Limburg of de Franse Alpen gaat fietsen, zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt eenvoudig het voor- en achterwiel uit de fiets halen en hem in de kofferbak leggen. Doe wel een doek of folie over de ketting en tandwieltjes, om te voorkomen dat er smeervlekken in je bekleding komen. De fietsendrager is uiteraard ook een optie.

De gewone fietsen

Een rondje fietsen met je partner (of alleen) is zeer ontspannend. Dit hoeft echt niet op de snelle racefiets, maar kan op prima op een stadsfiets of e-bike. Iedere keer hetzelfde rondje gaat vervelen, vandaar dat het wel zo leuk is om ook eens in een andere omgeving te rijden. Een uurtje met de auto en je rijdt door dorpjes en landschappen waar je normaal gesproken nooit komt.

De gewone fietsen kun je in tegenstelling tot de racefiets niet in de auto leggen, tenzij het om een flink bestelbusje gaat. In alle andere gevallen is een fietsendrager de oplossing. De meeste fietsendragers zet je op de trekhaak. Dit hoeft overigens niet. Je hebt er namelijk ook met kliksystemen, die je aan de achterklep bevestigt. Deze fietsendragers zijn niet geschikt als je twee elektrische fietsen wilt meenemen.

Doe de Tour na

Nog even terug naar de Tour. Hoewel de bagageruimte van de volgwagens vol ligt met wielen, kleding, eten en drinken, is er geen ruimte voor de reservefietsen. Die staan dan ook op het dak. Hier heb je een dakdrager voor nodig. Je kunt er makkelijk vier fietsen op kwijt. Een voordeel is dat je vrij zicht hebt door de achterruit. Een nadeel is dat het best een gedoe kan zijn om de fietsen te plaatsen, zeker als het om zware e-bikes gaat. Je verbruikt ook een stuk meer benzine met een dakdrager, tot wel 40% meer.