Achtergrond Autonieuws Fun Lifestyle & Fun

Foto-impressie: Youngtimerworld

november 22, 2022

Klassieke auto’s, zeker de bekende en iconische modellen, worden over het algemeen goed verzorgd. Staan ze een keer te koop, dan is er vaak zo weer een volgend liefkozend baasje gevonden. Youngtimers hebben het wat dat betreft moeilijker. Sportieve, luxe of anderszins speciale modellen worden nog wel bewaard, maar hoe zit dat met alledaagse auto’s?

Gered van de schroothoop

Ze worden over het algemeen te oud gevonden om nog als dagelijkse auto te worden gebruikt, terwijl ze toch ook weer te nieuw of te ‘gewoontjes’ worden gevonden om als hobbyauto voor erbij te houden. Wie bekommert zich om hen en red ze van de schroothoop? Die vraag kunnen we nu heel concreet beantwoorden: Jeroen Cramer.

Verzamelen en beschermen

In de basis is Jeroen gewoon een youngtimer-liefhebber die zijn favoriete auto’s verzamelt. Daarnaast heeft hij ook wel als doel om dit soort alledaagse, ‘vergeten’ auto’s te behouden. Juist met een voorkeur voor de gewone gezinsauto’s, die in hun tijd zo bepalend waren voor het straatbeeld. Een andere voorkeur zijn oude Skoda’s en andere Oostblok-auto’s, aangezien hij daar mee opgroeide.

Grote diversiteit

Youngtimerworld is gevestigd in een kassencomplex in Voorhout. Na een eindje lopen langs opgeslagen vouwwagens en andere spullen doemen aan het einde van het gangpad de eerste youngtimers op. De voorkeur voor Skoda is al snel duidelijk, maar de verzameling is zeer divers. Enerzijds zijn er ooit straatbeeldbepalende auto’s zoals de Opel Kadett, Renault 19 en Mazda 626. Daarnaast zijn er ook genoeg écht vergeten modellen. Wat dacht je van een Kia Clarus, Daihatsu Max Cuore, Toyota Tercel of Hyundai Pony. Als je die überhaupt al eens ‘in het wild’ hebt gespot, is dat vast al een eeuwigheid geleden. Dan zijn er ook nog de Oost-Europese modellen, waaronder zelfs een Poolse FSO Polonez.

Terug in de tijd

De verzameling is verdeeld over twee hallen. In de eerste staan keurig op een rij de auto’s die nog opgeknapt moeten worden voordat ze echt mooi tentoongesteld kunnen worden. In de andere hal staan de auto’s mooi gepositioneerd, alsof je een occasionshowroom van een jaar of twintig geleden binnenloopt. Die indruk wordt compleet gemaakt met zithoekjes en decoratie van oude dealerreclames. Een erg leuke stap terug in de tijd.


Apk-waardig

Overigens is het kenteken van bijna alle auto’s in Youngtimerworld geschorst, anders zou het een wat kostbare collectie worden. De registratie bij de RDW blijft echter gewoon behouden en in principe zou iedere auto zo door de apk moeten komen. Bij de auto’s waarbij dat niet het geval is, staat een opknapbeurt op de planning.

Afspraak maken

Onderstaande foto’s geven een indruk van wat er bij Youngtimerworld is te zien. We laten bewust lang niet alles zien, want we raden je aan om zelf eens een kijkje te nemen bij deze bijzondere, misschien zelfs wel unieke verzameling. Youngtimerworld is op afspraak te bezoeken. Stuur daarvoor eenvoudig een mailtje naar youngtimerworld@gmail.com. Youngtimerworld is ook te volgen op Facebook en Instagram.