Autonieuws

Forse update voor Mercedes-Benz EQV, V-Klasse, eVito en Vito

juli 27, 2023

Nieuwe strategie

Mercedes-Benz Vans heeft zijn midsize bedrijfswagenlijn – waaronder de EQV, V-Klasse, eVito en Vito vallen – nog aantrekkelijker gemaakt voor particulier en beroepsmatig gebruik. Om tegemoet te komen aan de verschillende wensen en behoeften van particuliere en zakelijke klanten, hanteert Mercedes-Benz Vans in toenemende mate een gedifferentieerde strategische aanpak. De nieuwe luxestrategie wordt ook toegepast op de op particulier gerichte bedrijfswagens – waaronder de EQV en V-Klasse – op dezelfde manier als bij de personenwagens van Mercedes-Benz. Tegelijkertijd volgt het bedrijf een gerichte premiumstrategie voor de bedrijfswagens – onder meer voor de eVito en Vito.

The new Mercedes-Benz Vito and eVito

Van Electric Architecture, afgekort VAN.EA

Het doel is om deze strategische koerswijziging volledig door te voeren met de introductie van de komende modulaire Van Electric Architecture, afgekort VAN.EA, die vanaf 2026 zal worden geïntroduceerd. De nieuwe middelgrote bedrijfswagens vormen een belangrijke tussenstap op de weg daarnaartoe. In zowel het particuliere als het zakelijke modellengamma moet het aandeel van elektrische bedrijfswagens in 2030 meer dan 50 procent van het totale aanbod gaan uitmaken.

De nieuwe voertuigarchitectuur VAN.EA wordt speciaal ontwikkeld voor de toepassing van volledig elektrische aandrijflijnen en wordt vanaf 2026 geïntroduceerd. In de toekomst worden ook alle nieuwe middelgrote en grote bedrijfswagens op dit platform gebaseerd. De introductie van VAN.EA is ook een belangrijke mijlpaal op weg naar een CO2-neutraal nieuw wagenpark vanaf 2039 om een van de belangrijkste transformatiedoelen in de duurzame bedrijfsstrategie van Mercedes-Benz AG te bereiken.

Elektrische modellen

Mercedes-Benz Vans biedt nu al een elektrische versie van elk model aan. Het merk heeft tot nu toe al meer dan 40.000 volledig elektrische bedrijfswagens verkocht. Het best verkopende model is de eVito.

Van gezinnen en avonturiers tot VIP’s en CEO’s

Het spectrum van gebruikers loopt bij de modellen EQV, V-Klasse, eVito en Vito uiteen van gezinnen en avonturiers tot VIP’s en CEO’s. Deze voertuigen zijn niet alleen in Europa, maar vooral ook op de Aziatische markt gewild. Er zijn diverse uitrustingslijnen beschikbaar: voor de EQV de Avantgarde-lijn en de V-Klasse is verkrijgbaar in maar liefst vier varianten: als basisversie en in de uitrustingslijnen Style, Avantgarde of extra luxueuze Exclusive. Er zijn ook optionele designpakketten beschikbaar, zoals de AMG Line en het Nightpakket voor de V-Klasse en het designpakket voor het exterieur en interieur voor de EQV.

Anderzijds omvat het modellengamma de Vito en eVito bedrijfswagens in de varianten Tourer, gesloten bestelwagen en dubbelcabine. Deze zijn gericht op bedrijfsmatige gebruikers – van ZZP’ers tot wagenparkexploitanten. De Vito-modellen kunnen worden afgestemd op individuele behoeften met behulp van de uitrustingslijnen Base, Pro en Select.

Aanpassingen exterieurdesign

Het doorontwikkelde design geeft de EQV en V-Klasse, de eVito en Vito, een meer onderscheidende uitstraling. Het nieuwe design van de voorzijde wordt gekenmerkt door een grille in verschillende vormen en een opnieuw getekende bumper. Afhankelijk van de uitrusting wordt de grille van de EQV en V-Klasse omgeven door een nieuwe led-lichtstrip. De topuitvoering V-Klasse Exclusive heeft voor het eerst ook een rechtopstaande Mercedes-ster op de motorkap, voor extra status.

De adaptieve Multibeam led-koplampen zijn afhankelijk van de uitrustingslijn standaard of als optie verkrijgbaar. Aan de achterkant zorgen de bumper en de nieuw ontworpen led-achterlichten voor een frisse look. De contouren van de achterlichten zijn donkerder gemaakt. Mercedes-Benz levert daarnaast nieuwe lichtmetalen wielen met een aerodynamisch geoptimaliseerd design in de maten 17-, 18- en 19-inch en vijf nieuwe lakkleuren.

Aanpassingen interieur

In de vernieuwde middelgrote bedrijfswagens van Mercedes-Benz wordt de aanblik bepaald door een vernieuwd dashboard met touchscreen, nieuwe ventilatieroosters en een nieuwe generatie stuurwielen met capacitieve hands-off herkenning. Voor het eerst hebben de EQV en V-Klasse twee 12,3-inch breedbeeldschermen aan boord. Het hightech design brengt de stijl en de kwaliteitsuitstraling van deze MPV’s naar een nog hoger niveau. De Vito en eVito zijn uitgerust met een 10,25-inch centraal scherm en een nieuw dashboard met een 5,5-inch kleurenscherm. De nieuwe middenconsole ondersteunt tegen meerprijs het draadloos opladen van smartphones.

Sfeerverlichting

Andere nieuwe comfortfuncties, waarvan sommige optioneel zijn, zijn de Keyless-startfunctie, een verwarmbaar stuurwiel en nieuwe, gedimde verlichting van het achter compartiment voor rijden in het donker. Daarnaast installeert het merk ook sfeerverlichting met 64 kleuren. Voor een handige toegang tot de achterzijde hebben de V-Klasse en EQV nu ook standaard een schuifdeur aan de linkerkant van het voertuig. Voor het eerst is de elektrische Easy-Ppack-achterklep beschikbaar voor de Vito Tourer en voor de eVito Tourer, voor het handig in- en uitladen. Daarnaast is de elektrische parkeerrem nu ook standaard in uitvoeringen met automatische transmissie, afhankelijk van de uitrusting.

MBUX

Met het nieuwe MBUX (Mercedes-Benz User Experience) multimediasysteem profiteren bestuurders van de V-Klasse en EQV van extra functies zoals muziekstreaming, de Energizing comfortbesturing en navigatie met augmented reality. Alles wordt bediend op het centrale scherm, de touch control buttons op het stuurwiel of via de dialoog- en spraakassistent ‘Hey Mercedes’, die zelf ook is geoptimaliseerd.

Andere voordelen van de nieuwe MBUX-generatie zijn de grotere rekenkracht, extra elektro-specifieke functies en weergaven voor de EQV en eVito. Eveneens nieuw zijn de parkeerondersteunende functies die voortaan ook worden weergegeven op het centrale scherm.

Rijhulpsystemen

Ook de rijhulpsystemen krijgen een update. De actieve remassistent omvat nu bijvoorbeeld ook de kruispuntfunctie en kan ook waarschuwen voor kruisende of tegemoetkomende voertuigen en gevaarlijke inhaalmanoeuvres. Het systeem kan in noodgevallen ingrijpen door te remmen en ondersteuning bieden bij het keren.

De standaarduitrusting is rijk:

V-Klasse en EQV: Attention Assist, lichtassistent inclusief regensensor, actieve afstandsassistent Distronic, actieve remassistent met kruispuntfunctie, dodehoekassistent, actieve spoorassistent, intelligente snelheidsassistent en parkeerpakket

Vito en eVito: Attention Assist, lichtassistent inclusief regensensor, cruise control, actieve remassistent met kruispuntfunctie, dodehoekassistent, spoorassistent, intelligente snelheidsassistent en achteruitrijcamera

Multibeam led-koplampen met grootlichtassistent Plus

De adaptieve Multibeam led-koplampen met grootlichtassistent Plus zijn voor het eerst leverbaar. De lichtunits zijn elk voorzien van 84 afzonderlijk regelbare leds die een extreem snelle en nauwkeurige aanpassing van de koplampen aan de actuele verkeerssituatie mogelijk maken. De grootlichtassistent Plus verlicht de weg vooruit zonder andere weggebruikers te verblinden. 

Distronic

Het nieuwe rijassistentiepakket bevat de actieve afstandassistent Distronic met routeafhankelijke snelheidsaanpassing en automatisch optrekken in files, de actieve stuurassistent en de actieve snelheidslimietassistent. Het nieuwe parkeerpakket met 360 graden-camera is beschikbaar voor handig en snel inparkeren. Het biedt een 360 graden-visualisatie van het parkeren met camera-assistentie met behulp van 3D-beelden. Het parkeerpakket omvat de actieve parkeerassistent, Rear Cross Traffic Alert, Pedestrian Emergency Braking en wegrijassistent. Het parkeerpakket met 360°-camera omvat ook een assistent voor het manoeuvreren met een aanhanger in combinatie met een trekhaak en automatische transmissie.