Autonieuws

Ford trekt stekker uit Fiesta na 47 jaar

oktober 28, 2022

Einde productie Ford Fiesta

De naam Fiesta is vanaf volgend jaar niet meer te zien tussen de nieuwe auto’s bij de Ford-dealer. In juni 2023 rolt namelijk de laatste Fiesta van de band bij Ford of Europe in Keulen. Ford verwijst de modelaanduiding daarna direct naar de geschiedenisboeken, want een nieuwe generatie Fiesta staat niet op de planning. Ook de hete Fiesta ST houdt volgend jaar op te bestaan.

Het einde van de productie van de Fiesta moet ruimte gaan bieden in de fabriek in Keulen voor een nieuw elektrisch model. Vermoedelijk is dat de ‘Sport Crossover‘ die Ford afgelopen maart liet zien in een teaserafbeelding.

Fiesta, bedankt

Voor Ford is de Fiesta ongekend succesvol geweest. In Nederland is de Fiesta na de Escort zelfs het bestverkochte model van het merk. De afgelopen jaren liep de verkoop wel wat terug, maar dit jaar zijn er tot op heden nog steeds een krappe 2.000 nieuwe Fiesta’s op kenteken gezet. De teruglopende verkoop van de Fiesta is deels bij Ford zelf te zoeken: de Puma doet het met ruim 2.200 exemplaren dit jaar een stuk beter dan de Fiesta.

De Puma heeft de Fiesta ingehaald.

Het afscheid van de Fiesta laat Ford zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. In een video laat het merk de hele geschiedenis van de Fiesta voorbij komen. “Het is tijd om gedag te zeggen tegen de kleine auto die zoveel harten heeft geraakt”, aldus Ford, waarbij het merk de hashtag #FarewellFiesta introduceert.

Geen compacte hatchback meer

Ford zegt ook: “Waar een tijdperk eindigt, gaat het andere van start!” Achter dat laatste uitroepteken staan symbooltjes van een bliksemschicht en een stekker. Die duiden op de elektrische ‘opvolger’ van de Fiesta. Gezien de aangekondigde elektrische modellen zal dat dus een crossover worden, waarmee met het einde van de Fiesta de compacte hatchback definitief uit het aanbod van Ford verdwijnt. Wij gaan ‘m in ieder geval ontzettend missen!