Autonieuws Autotests

Ford Puma ST Gold Edition (2022) – Review & Video

september 8, 2022

We hebben hier inderdaad een bijzondere modelversie van de Puma te pakken. 999 zijn er van de Ford Puma ST Gold Edition geproduceerd. 10 zijn er toebedeeld aan Nederland, waaronder deze met het nummer 284. Ook al is het vooral uiterlijk vertoon, zo’n badge met een uniek nummer is de kers op de taart van de Gold Edition, echt wel!

Een Ford Puma ST met een verhaal

Achter deze Puma ST zit een verhaal. Het is het allereerste door het publiek samengestelde Ford Performance-model. Bijna 275.000 Ford-fans hebben hun stem uitgebracht in peilingen op de Twitter- en Instagram-kanalen van Ford. Zij kozen de kleuren van de carrosserie en de remklauwen, en de decoraties op de carrosserie. Ook kozen zij de naam van deze uitvoering.

Ford Puma ST Gold Edition - voorkant

Fans kozen kleuren en modelnaam

De carrosseriekleur Agata Black metallic, de rode remklauwen en de matgrijze striping over motorkap en dak zijn bepaald door fans. Dat geldt ook voor grijs stikstel in de veiligheidsgordels, de ST-logo’s in het interieur en de instaplijsten met inwendig verlichte aanduiding ‘Puma ST’.‘Het zit hem in de details’

“We wilden iets echt speciaals creëren voor onze trouwe performance-fans. We kozen voor een vooruitstrevende benadering en stelden met input van de fans de Puma ST Gold Edition samen. Het aantal uitgebrachte stemmen laat zien hoe enthousiast onze klanten zijn – en dat ze een uitstekende smaak hebben”, zegt Nederlander Amko Leenarts, Director Design bij Ford Europa. “Het zit hem in de details. Met deze speciale editie hebben onze fans echt iets begeerlijks samengesteld.”

Ford Performance-input

De basis is en blijft de Ford Puma ST. Aandrijflijn, onderstel en onderstelsetting zijn bepaald door de sportieve specialisten van de afdeling Ford Performance en dat kunnen ze goed. Er zijn weinig kilometers nodig om je fan te maken van de Puma ST, van zijn prestaties en sportieve stuurgedrag.

Ford Puma ST Gold Edition - Achterkant

200 pk!

De Puma ST Gold Edition heeft een 147 kW (200 pk) sterke 1.5-liter EcoBoost-benzinemotor met een maximum koppel van 320 Nm. Dat is goed voor een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 6,7 seconden. Je kunt gasrespons en stuurinput inkleuren met rijmodi Sport, Track en Eco. De laatste stand past bij een Puma, niet bij een ST. Als je zuinig wil rijden, dan geef je in de andere rijmodi gewoon wat minder gas en schakel je wat sneller op.

Ford Puma ST Gold Edition - EcoBoost driecilinder

Doorslippende voorwielen

De geteste Gold Edition had het optionele limited-slip-differentieel. Fijn als je pittig optrekt op gladde ondergrond. Het systeem beteugelt slip van de aangedreven voorwielen. Ford maakt prima onderstellen en bewijst dat andermaal met de force vectoring-vering en -wielophanging bij de Puma ST.

‘Een auto die je aantrekt als je favoriete en al jaren goed zittende jas’

Direct en speels stuurgedrag

Samen met een behoorlijke directe besturing neem je bocht na bocht met speels gemak en ook met snelheden die je niet bij een wat hoger op de wielen staande SUV voor mogelijk houdt. De carrosserie helt nauwelijks over en het lijkt wel of de achterwielen wat meesturen. Hij heeft een overstuurkarakter alsof het een achterwielaandrijver is.

De Puma ST trek je aan

In de Ford Puma ST Gold Edition neem je niet plaats. Nee, het lijkt wel of je hem aantrekt. Alsof het een sportief kledingstuk is dat direct goed valt. Dat komt vooral door de extreem sportieve stoelen met hoge zijwangen op zitting en leuning. Ze zijn ontworpen door Ford Performance, voorzien van een elektrisch verstelbare lendensteun, verwarming en een verstelbare knieholtesteun.

Digitaal instrumentarium

Je kijkt uit op een volledig digitaal instrumentarium, waarvan je de layout kunt wijzigen. Het centrale display is goed afleesbaar en de menu’s laten zich relatief eenvoudig doorgronden. Alleen de verwarming en ventilatie bedien je nog met fysieke knoppen. Echt fijn is de schakelaar op de hendel van de richtingaanwijzers om de rijstrookassistent uit te schakelen. Ongewild terugsturen, zoals bij belijning van fietssuggestiestroken, kapittel je daarmee snel.


Genieten van geluid in tweevoud

De Ford Puma ST Gold Edition is zeer compleet uitgerust en dat mag je verwachten van een prijs net boven de 45.000 euro. Zelfs de audio-installatie is van een gerenommeerde leverancier, te weten Bang & Olufsen. Je begrijpt dat de geluidskwaliteit van hoog niveau is en zich bovendien netjes persoonlijk laat inkleuren. Zonder audio aan is rijden trouwens ook al een luisterrijk genot, want de driecilinder produceert een goed hoorbare en lekkere donkerbruine roffel, bij hogere toeren omlijst door een vette snerp.

Ford Puma ST, maar dan net even anders (2022) – AutoRAI TV

Conclusie Ford Puma ST Gold Edition review

De Ford Puma ST is gebaseerd op de Fiesta ST. Bodemplaat en onderstel vertonen veel overeenkomsten, alleen staat de Puma wat hoger boven het asfalt. Dat heeft gek genoeg totaal geen negatieve invloed op stabiliteit en stuurscherpte. Sterker nog: de Puma ST lijkt zelfs een nog wat fijnere bochtenpakker. De Gold Edition heeft smaakvolle accenten, waaronder ook de goudkleurige 19-inch wielen.

Achter dat sportieve gezicht gaan tegelijk praktische eigenschappen schuil. Hij is ruimer dan een Fiesta en heeft een verrassend grote kofferbak. Vooral omdat er onder de opklapbare vloer een vierkante bak zit van pak-m-beet een halve meter diep waarin je kratten vol boodschappen kwijt kunt, of juist modderlaarzen. Want deze bak heeft een afsluitbaar gat waarlangs water weg kan. Eigenlijk is de Puma best een fijne auto dus, ook in de ST Gold Edition-verpakking. Een auto die je aantrekt als je favoriete en al jaren goed zittende jas.Testnotitie Bart Oostvogels

“De Ford Puma ST is oprecht een zeer leuk rijdende, compacte performance-SUV. Aan de achterkant voelt hij zelfs levendiger aan ten opzichte van de Fiesta ST. De driecilinder heeft een lekker agressieve roffel en hangt heerlijk aan het gas. Wie de grenzen opzoekt en op volle snelheid een bocht induikt, heeft veel profijt van de performancestoelen, die houden je uitstekend op zijn plaats. En bij rustig gebruik zijn ze lekker comfortabel. Als Gold Edition is de Puma ST extra bijzonder, maar persoonlijk vind ik deze auto er in de gifgroene kleur Mean Green ook al heel tof uitzien. Afijn, dat is een smaakkwestie, qua totaalpakket klopt deze Ford Puma ST. Ik reed hem eerder al op een circuit, en ook daar stelde hij niet teleur. Zelfs het achterwiel omhoog in bochten, dat is toch tof!?”