Autonieuws

Fiat Topolino spotgoedkoop in Italië dankzij Ecobonus!

januari 16, 2024

Fiat Topolino broertje van Citroën Ami en Opel Rocks Electric

De Fiat Topolino is het broertje van de Citroën Ami en Opel Rocks Electric, maar dan met een typisch Italiaans design. Het model lijkt sterk op de eerste generatie Fiat 500 en wordt geleverd in slechts één kleur: mintgroen. Leuk toch?

Prijs Fiat Topolino

De Fiat Topolino kost in Italië 10.543 euro, ongeacht de uitvoering. Er is keuze uit een Topolino met normale portieren of een superleuke Dolcevita met oprolbaar dakje en ‘portiertouwtjes’. Beide versies komen in Italië in aanmerking voor een overheidssubsidie van 3.000 euro. De vanafprijs van beide modellen daalt daarmee tot slechts 7.543 euro, inclusief BTW.

Ecobonus

De regeling in Italië is zo dat je 30 procent van de aankoopprijs kunt terugkrijgen. De subsidie is een concreet antwoord van de overheid om duurzamere mobiliteit te realiseren. De Ecobonus is vastgelegd in het Piano Nazionale Integrato Energia (PNIEC).

SEPP ook voor elektrische brommobielen?

Een dergelijke subsidie op elektrische ‘brommobielen’ kennen wij in Nederland niet. Alleen op nieuwe elektrische personenauto’s die aan bepaalde voorwaarden voldoen, is het mogelijk om tot 2.950 euro SEPP-subsidie te krijgen. SEPP staat voor Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. Maar echt storm loopt het door die SEPP-regeling niet. In 2023 is ongeveer de helft van het beschikbare budget opgemaakt. In 2024 is er 58 miljoen euro beschikbaar. Waarom SEPP ook niet beschikbaar maken voor elektrische modellen die in de L7e of L6e categorie vallen? Zo laat je veel meer particulieren kennismaken met elektrische mobiliteit.

Specificaties Fiat Topolino

Op de Fiat Topolino zit twee jaar fabrieksgarantie, zonder beperking van kilometers. De 5,5 kWh batterij profiteert van een garantieduur van drie jaar of maximaal 40.000 kilometer, wat als eerste wordt bereikt. De actieradius van de Topolino bedraagt 75 kilometer en de topsnelheid komt uit op 45 km/u. De verkoop in Nederland start in de zomer van 2024. Reken op prijzen van minimaal 10.000 euro. Dat is bijna 1.300 euro meer dan een Opel Rocks Electric.