Autonieuws

Fiat komt met one-off Multipla 6×6!

oktober 20, 2023

Geen zes wielen, maar zes zitplaatsen

Verwacht geen 6×6-voertuig met zes wielen. Nee, de 6×6 doelt uiteraard op de zes zitplaatsen waarover de iconische Fiat Multipla beschikt. Het Heritage-project is geïnspireerd op zes personages die Giolito in het verleden heeft getekend om op amusante en onconventionele wijze het leven aan boord van het revolutionaire Fiat-model weer te geven.

Hoewel de personages afzonderlijk op de stoelen zijn afgebeeld, zijn ze samen te zien op de motorkap en de zijkanten van de Bio Turquoise-kleurstelling van het voertuig, die doet denken aan open ruimtes en de zee. De Multipla was de eerste met ‘3+3’ zitplaatsen in zijn segment met voldoende ruimte voor zes passagiers in twee rijen van drie stoelen.

Fiat Multipla 6x6

MoMa

Hij was zo innovatief dat het MoMa in New York hem tentoonstelde als de ‘auto van de toekomst’ tijdens de tentoonstelling ‘Different Roads’, en door het tijdschrift Top Gear in Groot-Brittannië werd hij uitgeroepen tot ‘Auto van het Jaar’.

Nieuwe Fiat Multipla 6×6

De nieuwe Fiat Multipla 6×6 wordt gebaseerd op een model uit 1998. Hij valt op door zijn unieke Bio Turquoise-kleurstelling: een typische kleur uit die jaren, die doet denken aan open ruimtes en de zee. Deze kleur fungeert als achtergrond voor de zes karakters op de motorkap en zijkanten van het voertuig, terwijl de lijstwerk, wielen en bumpers grijswit zijn geverfd. Dezelfde verfijning vind je terug in het interieur waar de donkerblauwe stof gecombineerd wordt met de grijswitte deurpanelen.

Fiat Multipla 6x6

Afbeelding op elke stoel

Ondertussen bevat elke stoel een afbeelding van een van de personages, die in 1998 werd getekend ter gelegenheid van de lancering van het model. In feite heeft elk personage zijn of haar eigen unieke manier om het model te zien en te ervaren: van de avonturier tot de baby, de chauffeur, de vrouw die aantrekkelijk is voor de elegante man, de monnik en de jonge rebel uit de jaren zeventig. Deze tekeningen kwamen terecht in de accessoirelijn van het model, onder meer op t-shirts en puzzels, en overtuigden het publiek.

Karikaturen

Tegenwoordig zijn deze karikaturen terug op de Multipla 6×6: individueel aan de binnenkant en allemaal samen aan de buitenkant. “Aan het stuur staat de ontdekkingsreiziger klaar om deze vrolijke bende naar een nieuwe avonturier te leiden. Achter hem, in het midden van de eerste rij, zit het kind in zijn autostoeltje en droomt er al van om te autorijden en een racehelm te dragen, terwijl naast hem de aantrekkelijke vrouw make-up probeert op te doen. De manager met zijn elegante pak en onmisbare laptop, de monnik die zich concentreert op zijn spirituele lezingen en de jonge hippie die vredig achterover leunt, zijn allemaal achterin te vinden. Ieder vertegenwoordigt op zijn of haar eigen manier de vrijheid om de eigen neigingen tot uitdrukking te brengen in zo’n revolutionair voertuig”, aldus Fiat.

Wordt verkocht

De Fiat Multipla 6×6 – die momenteel in productie is – zal van 17 tot 19 november te zien zijn op de Milano Auto Classica-show. Daarna wordt de auto verkocht aan een verzamelaar.