Autonieuws

Fiat 600e: elektrische B-segment crossover (inclusief prijzen!)

juli 4, 2023

Bekende techniek voor Fiat 600e

Fiat is natuurlijk onderdeel van Stellantis, het concern waar ook Jeep, Opel, DS Automobiles, Peugeot en Citroën deel van zijn. Met andere woorden: er liggen behoorlijk wat componenten op de plank om een fatsoenlijke elektrische auto te ontwikkelen. Het is dan ook geen verrassing dat de volledig elektrische Fiat 600e zijn techniek deel met modellen als de Opel Mokka Electric en Peugeot e-2008. Want lees maar even mee.

54 kWh batterij en 156 pk

Onderhuids maakt de Fiat 600e gebruik van een lithium-ion accupakket met een capaciteit van 54 kWh, goed voor een WLTP-actieradius van meer dan 400 kilometer. Met een DC-laadsnelheid tot 100 kW is de Fiat 600e in een half uur tot 80% op te laden aan een snellaadstation. Met de AC-boordlader van 11 kW duurt het opladen thuis of via een (semi-)publiek laadpunt minder dan zes uur. De elektromotor levert een vermogen van 115 kW (156 pk), goed voor een acceleratie van 0-100 km/h in 9,0 seconden. De bestuurder heeft keuze uit de rijmodi Eco, Normal en Sport.

Achterkant FIAT 600e

Bagageruimte

Fiat heeft goed nagedacht over de zogeheten packaging van het model. De 4,17 meter lange Fiat 600e heeft bijvoorbeeld een bagageruimte van 360 liter, maar ook nog een bagageruimte voorin, een ‘frunk’. In het interieur heeft het model in totaal 15 liter aan opbergruimtes. Ze zijn te vinden in de centrale console tussen de voorstoelen – met een speciale cover en flexibele bekerhouders – in de portieren en in het dashboard.

Specificaties Fiat 600e

Vernoemd naar een klassieker

De Fiat 600e heeft kenmerken van de iconische voorganger waarnaar hij is vernoemd. In vergelijking met de Fiat 500e oogt de 600e scherper en assertiever. Op de voorzijde en op de flanken bespeuren we verchroomde 600-signaturen. Led-verlichting is standaard. Grote wielen tot 18-inch (diameter van 690 mm) en matzwarte zijskirts en wielkastlijsten versterken de looks. Op de achterbumper prijkt de Italiaanse vlag.

Voorkant FIAT 600e

Interieur

Het interieur ziet er verzorgd uit, onder meer dankzij sfeerverlichting. De bestuurdersstoel is elektrisch verstelbaar en voorzien van een massagefunctie. De nieuwe Fiat 600e biedt ook ivoorkleurig kunstlederen bekleding met Fiat-opdruk en turquoise accenten. De stoelverwarming is in drie standen instelbaar, de achterbank is gescheiden neerklapbaar (40/60) en er zijn USB-aansluitingen type A en C voorin (type C achterin). Een smartphone is draadloos op te laden. Zodra de bestuurder de auto nadert met de sleutel op zak opent de deurvergrendeling automatisch.

Dashboard

Rijhulpsystemen Fiat 600e

De nieuwe Fiat 600e is uitgerust met diverse rijhulpsystemen. Denk aan Adaptive Cruise Control (ACC), Intelligent Speed Assist (verkeersbordherkenning) en Blind Spot Detection. Verder is deze Fiat leverbaar met Electric Parking Brake, Autonomous Emergency Braking met voetgangers- en fietsersherkenning en vermoeidheidswaarschuwing Drowsy Driver Detection. Parkeersensoren rondom en een achteruitrijcamera met 180° beeldhoek en dynamische gidslijnen helpen bij het manoeuvreren en het vermijden van parkeerschade. Ook een elektrisch te openen en sluiten achterklep is leverbaar.

Interieur

Uitrusting Fiat 600e

De uitrusting van de Fiat 600e bestaat onder meer uit elektrisch bedienbare ramen, automatische airconditioning, een regensensor en een audiosysteem met zes luidsprekers. Het infotainmentsysteem omvat een 10,25-inch beeldscherm, TomTom-navigatie, Apple CarPlay en Android Auto. De bestuurder kijkt uit op een 7-inch digitaal instrumentarium. De navigatie toont laadstations langs de gekozen route en biedt real-time informatie over beschikbare parkeerplaatsen. Met de Fiat-app zijn verschillende functies van de auto op afstand via de smartphone te bedienen, zoals de verlichting, claxon, centrale deurvergrendeling, verwarming en airconditioning.

Uitvoeringen

Er komen verschillende versies van de 600e op de markt. Denk aan en topversie La Prima en een RED-uitvoering. De nieuwe Fiat 600e RED is uitgevoerd in de toepasselijke kleur rood, inclusief de logo’s voor en achter. Er zijn tevens rode accenten op het dashboard en rode designelementen in de stoelbekleding van gerecycled stof te vinden. Ook de cover van de opbergruimte in de centrale console is rood. Overigens is deze versie ook verkrijgbaar in de kleuren zwart of wit. 

FIAT 600e RED en FIAT 600e La Prima

Fiat 600e La Prima

De nieuwe Fiat 600e La Prima is de meest rijk uitgeruste uitvoering. Die biedt volgens Fiat de maximale Dolce Vita-beleving. De topversie is er in vier verschillende kleurstellingen die verwijzen naar kleuren van het Italiaanse landschap: Sun of Italy, Sea of Italy, Earth of Italy en Sky of Italy. Grijs is niet langer verkrijgbaar. Dat vindt Fiat maar saai. De wereld kan volgens Fiat best wat extra kleur gebruiken.

Orderboeken

De orderboeken van de Fiat 600e zijn per 5 juli 2023 geopend. In september komt de nieuwe Fiat 600e op de markt, te beginnen in Italië, in twee uitvoeringen: de 600e La Prima en de meer bereikbare 600e RED. De 600e komt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 naar Nederland. Medio 2024 volgt nog een nieuwe Fiat 600 hybrid.

Nederlandse prijzen FIATiat 600e

De Nederlandse prijzen van de elektrische Fiat 600e zijn ook al bekend, te weten van de RED en van de La Prima. De RED heeft in Nederland een vanafprijs van 35.990 euro. De La Prima – met een rijkere uitrusting – vergt een investering van minimaal 40.990 euro. Deze prijzen zijn actueel op 4 juli 2023.

Uitrusting per uitvoering




















































































































FIAT 600e La Prima