Autonieuws

Elektrische auto? Dit moet je weten over autoverzekeringen

maart 30, 2023

Rijd je nu nog in een brandstofauto, maar wil je deze op korte termijn inruilen voor een elektrische auto? Ga dan niet alleen op zoek naar geschikte auto’s, maar verdiep je ook in de randzaken. Net als voor brandstofauto’s geldt ook voor elektrische auto’s namelijk dat je ze moet verzekeren voordat je er de openbare weg mee op mag. Omdat de kans groot is dat je nog niet eerder in een elektrische auto gereden hebt, zit je misschien nog met vragen over de verzekering. Daarom lees je hier alles wat je moet weten over het verzekeren van een elektrische auto.

3 manieren waarop je een elektrische auto kunt verzekeren

Omdat een elektrische auto op stroom rijdt in plaats van brandstof, denk je misschien dat je zo’n auto op een andere manier verzekert. Toch is dit niet het geval, want bij de meeste verzekeraars kun je een elektrische auto op dezelfde manieren verzekeren als een brandstofauto. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Hieronder zetten we de standaarddekkingen op een rijtje en vertellen we je waar je precies voor verzekerd bent.

1. WA

WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit is de minimale verzekering die je af moet sluiten voor een elektrische auto. Deze verzekering dekt namelijk schade die je met jouw auto aanricht bij anderen. Het gaat hierbij niet alleen om schade aan personen, maar ook om schade aan objecten.

2. WA + Beperkt Casco

WA + Beperkt Casco gaat een stapje verder dan een WA-verzekering. Naast schade die je bij een ander aanricht is ook bepaalde schade aan je elektrische auto verzekerd als je voor deze dekking kiest. Zo ben je verzekerd voor schade door diefstal, inbraak, joyriding, brand, storm en de natuur. Ook ruitschade en schade door een botsing met loslopende dieren is verzekerd.

3. WA + Volledig Casco

Wil je de meest uitgebreide autoverzekering afsluiten voor je elektrische auto? Dan kom je bij WA + Volledig Casco uit. Naast alle zaken die we onder de eerste twee punten al noemden, wordt ook schade aan jouw elektrische auto vergoed die ontstaat door vandalisme of een aanrijding. Omdat dit de meest uitgebreide manier is om een elektrische auto te verzekeren, staat deze verzekering ook wel bekend als allrisk autoverzekering.

Allrisk autoverzekering heeft de voorkeur

Ondanks dat je een elektrische auto op drie manieren kunt verzekeren, raden wij je aan om voor een allrisk autoverzekering te kiezen. De meeste elektrische auto’s zijn namelijk nog geen zes jaar oud. Wie een auto jonger dan zes jaar wil verzekeren, kiest doorgaans voor de dekking WA + Volledig Casco. Jonge auto’s hebben namelijk nog een hoge dagwaarde, waardoor het verstandig is om ze zo goed mogelijk te verzekeren. Je bent zo immers voor vrijwel alles verzekerd. Ontstaat er schade aan je elektrische auto? Dan draai je zelf niet op voor de kosten, want je dient een claim in bij je verzekeraar.

Wat kost een verzekering voor een elektrische auto?

Voordat je een verzekering voor je elektrische auto afsluit, kunnen wij ons voorstellen dat je benieuwd bent wat je hier per maand voor betaalt. Als je voor de meest uitgebreide manier van autoverzekeren kiest, ben je behoorlijk wat geld kwijt. Dit komt vooral doordat elektrische auto’s vaak een hoge dagwaarde hebben. Voor verzekeraars is de waarde van een auto een belangrijk uitgangspunt bij het bepalen van de premie.