Autonieuws

Eerste kennismaking met nieuwe Audi Q6 e-tron

juli 26, 2023

Premium Platform Electric (PPE)

Oké, PPE? Wat is dat nu weer? De Audi Q6 e-tron staat op het nieuwe Premium Platform Electric (PPE) dat samen met Porsche is ontwikkeld. Zoals de naam al aangeeft, is dit platform speciaal voor elektrische aandrijving ontwikkeld. Door de modulaire opzet waarbij onder meer de wielbasis en de batterijcapaciteit variabel zijn, is het platform geschikt voor een brede range aan modellen: van SUV en CUV tot Sportback en Avant. Het platform biedt bovendien onderdak aan krachtige elektromotoren, forse accupakketten en efficiënte snelladers. Op die zaken gaat Audi overigens nu niet in. Wel deelt Audi opvallend veel details over de verlichting van de Q6 e-tron.

Tweede generatie digitale oled-technologie

De nieuwe elektrisch aangedreven SUV beschikt over de tweede generatie digitale oled-technologie. Daarnaast heeft de Q6 e-tron als eerste auto ter wereld een ‘active digital light signature’. In elke achterlichtunit zijn zes oled-panelen met 360 segmenten geïntegreerd. Via een speciaal algoritme wordt elke 10 milliseconden een nieuw beeld gecreëerd.

Het bewegende licht onderstreept de dynamiek én het communicatievermogen van de Q6 e-tron. De active digital light signature aan de voorzijde wordt gerealiseerd door de interactie tussen het algoritme en twaalf dimbare segmenten in de koplampen. Deze segmenten werken onderling zo samen dat de lichtintensiteit constant is. 

Audi Q6 e-tron prototype

Driedimensionale effecten op een tweedimensionaal oppervlak

De nieuwste oled-technologie heeft volgens Audi diverse nieuwe mogelijkheden. Voor de achterlichten geldt om te beginnen dat het licht buitengewoon homogeen en contrastrijk is. Oled-technologie maakt extra reflectoren en lichtgeleiding in de lichtunits overbodig. Dat maakt de achterlichtunits extra efficiënt. Daarbij is het mogelijk om op een tweedimensionaal oppervlak driedimensionale effecten te creëren. Zo worden compleet nieuwe designs voor de achterlichtunits mogelijk. 

Aan de voorzijde van de Audi Q6 e-tron valt op dat de digitale dagrijverlichting en de lichtmodules voor de hoofdverlichting optisch los van elkaar staan. Door 70 individuele led’s met een prismatische structuur en een metalen 3D-omlijsting transformeert de dagrijverlichting tot transparante 3D-objecten, die als het ware de digitale ogen van de auto vormen.

Audi Q6 e-tron prototype

Communication light

Verschillende Audi-modellen waren al leverbaar met de lichtfunctie ‘proximity indication’, dat andere weggebruikers waarschuwt voor het (te) dicht naderen. Op de Audi Q6 e-tron wordt deze functie verder uitgebreid: in de digitale oled-achterlichten is namelijk ook een ‘communication light’ geïntegreerd. Met specifieke lichtsignaturen en waarschuwingssymbolen worden andere weggebruikers geattendeerd op bijvoorbeeld ongevallen en stilstaande auto’s. De informatie hiervoor komt van zwermdata. Net als in de Audi A8 met het ‘advanced traffic information system’ waarschuwen de digitale koplampen van de Q6 e-tron ook tegemoetkomend verkeer voor (mogelijk) gevaar.

Exit warning

Audi heeft nu al modellen met ‘exit warning’, dat inzittenden bij het openen van de portieren waarschuwt voor van achteren naderende fietsers en auto’s. Het ‘communication light’ op de Audi Q6 e-tron voegt hieraan toe dat nu ook de achteropkomende fietsers en auto’s zelf gewaarschuwd worden indien de deuren open gaan. Het uitbreiden van het veiligheidsconcept naar andere weggebruikers leidt tot een hoger veiligheidsniveau voor iedereen.

Een specifieke lichtsignatuur van het ‘communication light’ aan de voor- en achterzijde maakt aan andere weggebruikers duidelijk hoe ver een automatische parkeermanoeuvre van de Q6 e-tron is gevorderd en dus wanneer het veilig is om in de buurt van de auto te komen. 

Licht te personaliseren via app

Er zijn tot wel acht digitale lichtsignaturen voor de koplampen en de achterlichten van de Audi Q6 e-tron beschikbaar. De keuze is te maken via het MMI in de auto of via de myAudi-app. Voor nog meer maatwerk zijn er via optiepakketten extra signaturen beschikbaar, bijvoorbeeld met een coming/leaving-home-scenario. Deze opties zijn ook na aanschaf van de auto te bestellen, eventueel zelfs voor een specifieke periode. 


Audi Q6 e-tron prototype

Audi Q6 e-tron prototype
Audi Q6 e-tron prototype