Achtergrond

Duits parlement stemt in met forse accijnsverlaging – benzine flink goedkoper vanaf 1 juni

mei 20, 2022

Energiecrisis

Steeds meer Europese landen komen met maatregelen om de energiecrisis te bestrijden. In ons land ging bijvoorbeeld de accijns op brandstof op 1 april omlaag, met 17 cent op benzine en op diesel met 11 cent. Consumenten merken daar inmiddels nog maar weinig van, aangezien de landelijke adviesprijs voor een liter Euro 95 op 2,36 euro staat. Nederland heeft nog steeds de duurste benzine ter wereld. In Duitsland komt de regering de bevolking meer tegemoet.

Benzineprijs Duitsland

In Duitsland komt er vanaf 1 juni namelijk een behoorlijk stevige verlaging van de accijns op benzine en diesel. Benzine wordt 30 cent goedkoper en de accijns op diesel gaat met 14 cent omlaag. Ondanks de accijnsverlaging in Nederland, lagen de brandstofprijzen in Duitsland nog steeds aanzienlijk lager dan in ons land. Vanaf 1 juni loont het dus helemaal om even de grens over te steken voor een bezoekje aan een Duits tankstation. Op het moment van schrijven (20 mei) betaal je in Duitsland € 2,08 voor een liter Euro 95 (E10) en 2,16 voor Euro 98 (E5). Daar gaat vanaf 1 juni dus 30 cent vanaf.

Drie maanden

De accijnsverlaging in Nederland duurt tot het einde van het jaar, maar in Duitsland is brandstof slechts drie maanden goedkoper. Het Duitse parlement heeft 15 miljard euro voor het pakket aan maatregelen uitgetrokken. Naast de accijnsverlaging krijgen Duitse burgers ook extra eenmalige uitkeringen. Belastingbetalers krijgen een vergoeding van 300 euro en mensen in de bijstand krijgen 100 euro gestort op hun rekening. De kinderbijslag gaat eenmalig met 100 euro omhoog en het reizen met het openbaar vervoer is vanaf juni tot en met augustus goedkoper. Vrijdag stemt de Duitse senaat en de Bondsraad over de maatregelen.

Wil je toch goedkoop tanken in Nederland? Lees hier waar de goedkoopste tankstations bij jou in de buurt staan: