Autonieuws

Drie speciale Michelin-banden voor Alpine A290

december 21, 2023

A290

Alpine werkt opnieuw samen met Michelin aan unieke banden. In 2012 ontwikkelden de twee Fransen bedrijven al samen banden voor de A110. Nu is er speciaal rubber voor de A290, de aanstaande compacte elektrische sportauto van Alpine. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan een unieke markering. De A290 wordt geleverd met drie verschillende, gemarkeerde banden voor 19-inch velgen:

Samenwerking

De samenwerking die vandaag de dag tussen Alpine en Michelin bestaat, bouwt voort op een lange traditie die teruggaat tot de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Michelin zich inzette voor de ontwikkeling van radiaaltechnologie die de wereld van banden revolutioneerde. Het leveren van banden voor Alpine Formule 3-raceauto’s met verstelbare wielophanging droeg bij aan het verfijnen van het concept, evenals het elimineren van gripverlies bij hoge snelheden dat het werk van de ingenieurs van Michelin belemmerde.

De twee bedrijven zijn sindsdien altijd nauw blijven samenwerken, zowel in de autosport als voor productieauto’s. Het was immers met Alpine dat Michelin de eerste slicks in de autosport introduceerde, tijdens de 24 uur van Le Mans in 1967. Het idee werd onmiddellijk overgenomen in de Formule 1. Het was ook met Alpine en Michelin dat radiaaltechnologie voor het eerst zegevierde in het Wereldkampioenschap Rally (in 1973) en in Le Mans (1978).