Achtergrond Autonieuws

Domeinen (RZ): een tweedehandsje met een verhaal

november 5, 2022

Domeinen Roerende Zaken (RZ) is de dienst die namens het Ministerie van Financiën in beslag genomen goederen bewaart en verwerkt. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de FIOD (Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst) of de ILenT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Zij kunnen strafrechtelijk beslagleggen op onder meer auto’s, motoren en boten. Kortom: het is niet uitgesloten dat via DRZ auto’s aanbiedt omdat het voertuig is afgepakt in verband met drugshandel, witwassen of andere criminele activiteiten. Kortom: via Domeinen (RZ) kom je wellicht aan een interessant tweedehandsje met een bijzonder verhaal.

LEES OOK: Justitie zet BMW Cabrio van Sywert van Lienden te koop

Van afgepakt naar aangeboden

Vanuit het OM (Openbaar Ministerie) beslist een officier van justitie wat er met zulke in beslaggenomen eigendommen gaat gebeuren. Soms wordt besloten dat eigendommen teruggegeven worden aan de eigenaren; het kan ook voorkomen dat het eigendom moet worden bewaard, vernietigd of verkocht.

Via Domeinen (RZ) worden soms ook overbodige voertuigen van het Rijk en zelfs overtollige of afgeschreven voertuigen van Defensie te koop aangeboden. Vrachtwagens, aanhangers, mobiele veldkeukens, je kunt het zo gek niet bedenken of het komt wel eens voorbij. Ook nemen overheidsdiensten wel eens heftrucks, machines, vrachtwagens en diverse andere bedrijfsmiddelen in beslag. Ook die worden bij Domeinen (RZ) aangeboden.


Online veiling

Via online veilingen worden auto’s, boten, bromfietsen, scooters, motoren, bedrijfsvoertuigen en defensievoertuigen aangeboden. De verkoop kan op twee manieren verlopen. Bij een verkoop bij inschrijving doe je ongezien één bod op het te verhandelen kavel. Daarbij zie je niet wat andere gegadigden voor biedingen doen. Bij verkoop bij opbod kun je de aangeboden kavels met eigen ogen bekijken. Daarbij kunnen belangstellenden actief tegen elkaar opbieden: je kunt zien wat het hoogste bod van dat moment is en je kunt een hoger bod uitbrengen.

LEES OOK: Opruiming bij Gallery Aaldering, megaveiling van bijna 200 klassiekers

Ook voor particuliere autokopers

Aan zo’n veiling deelnemen kan als bedrijf of handelaar, maar ook als particuliere koper. Op de website van Domeinen (RZ) kun je vinden hoe dat in zijn werk gaat. Maar let op: als je gaat shoppen bij een veiling van Domeinen (RZ), dan zijn er wel een paar dingen om rekening mee te houden.

Interessant koopje bij Domeinen (RZ)

Kortom: ben je niet bang voor een auto met mogelijk een interessante, turbulente historie? Een gebruikt exemplaar met een boeiend verhaal? Misschien zijn de veilingen van DRZ de plek voor jou om een interessant koopje te scoren.