Autonieuws

Dit zijn 10 voorbeelden van een zuinige SUV

februari 22, 2022

Zuinige SUV, wat is dat eigenlijk?

Voor we beginnen, wat is een zuinige SUV eigenlijk? Oké, hij moet een broertje dood hebben aan brandstof slurpen. Maar waar ligt de grens? Is dat met een gemiddeld verbruik van 1 op 15? Of misschien wel 1 op 20? Feit is dat een SUV hoger op z’n wielen staat dan een traditionele auto en het design ervan vaak breder, hoekiger en zelfs plomper is. Dat staat stoer, maar voor de stroomlijn en dus het verbruik is zo’n bonkig uiterlijk minder gunstig. Check de foto van de Ford Expedition hieronder en je snapt wat we bedoelen.

ford expedition

 

Neem een zetpil

Wil je zo zuinig mogelijk rijden, dan is een auto die eruitziet als een rijdende zetpil de beste oplossing. Of als een druppel, dat telt ook. Bekijk de Toyota Prius (zie foto hieronder), Hyundai Ioniq en vroeger de Honda Insight maar eens goed. Ook de op zonne-energie rijdende Lightyear One ziet er niet voor niets zo gestroomlijnd uit. Wil je toch een SUV, dan sta je al meteen met 1-0 achter. Houd er dus rekening mee dat je in ieder geval vaker bij de pomp staat dan een Prius-rijder.

Toyota Prius

Ultra Compacte SUV (?)

Tegenwoordig is de SUV niet voorbehouden aan het hogere marktsegment (zoals de eerder aangehaalde P.C. Hoofttractoren) maar zijn er SUV’s in allerlei soorten en maten. Zo noemt Suzuki zijn Ignis zelfs een ultra compacte SUV, nota bene het kleinste model dat Suzuki heeft! Ook de Toyota Yaris Cross is een SUV, ook al bevindt deze zich in het op een na kleinste segment (B) van de markt.

Kleiner is meestal zuiniger, dus hou je vast: hier zijn 10 voorbeelden van een zuinige SUV op benzine, die zoals je zult zien ook heus een joekel kunnen zijn.

Zuinige SUV no. 1: Suzuki Ignis

Zuinige SUV Suzuki Ignis

We zeiden het al: de Ignis is volgens Suzuki een SUV. Ultracompact weliswaar, maar toch. Zuinig is de 3,7 meter lange/korte Ignis beslist. De fabrieksopgave bedraagt 1 op 20,5 gemiddeld. Dit is mede mogelijk door een 1.2-liter viercilinder benzinemotor met (mild) hybride aandrijving om het verbruik verder te temperen. In tegenstelling tot andere grotere SUV’s is de kleine Ignis zelfs als 4×4 leverbaar.

Zuinige SUV no. 2: Toyota Highlander

Toyota Highlander

Kan een ruim twee ton wegende en bijna vijf meter lange SUV zuinig zijn? Toyota bewijst van wel met de Highlander. Een beer van een SUV zoals we die eigenlijk alleen in Amerika kennen, is vanwege zijn hybride aandrijving toch naar Europa gekomen. Geef toe: 1 op 15,1 gemiddeld (Style, fabrieksopgave) is beslist zuinig voor een SUV van dit formaat. Met plek voor zelfs zeven inzittenden.

Zuinige SUV no. 3: Hyundai Kona

Zuinige SUV Hyundai Kona

Een tussenmaatje: de Hyundai Kona. Met een verbruik van rond 1 op 20 gemiddeld, aldus zijn maker. Dit geldt voor de Kona Hybrid overigens; de Kona is er ook als volledig elektrische SUV. De zestrapsautomaat met dubbele koppeling is ontwikkeld voor een optimale brandstofefficiency, zegt Hyundai. 4×4-aandrijving moet je erbij denken; de Kona Hybrid is er alleen met voorwielaandrijving.

Zuinige SUV no. 4: Seat Arona

Zuinige SUV Seat Arona

Met een Seat Arona moet je 1 op 18,5 gemiddeld halen, beweert Seat. Dan rijd je in een compacte SUV (4,15 m lang) met een driecilinder benzinemotor met 70 kW/95 pk. Door de oplopende zijruit en dakspoiler ziet de Arona er net even anders uit. Combineer de carrosseriekleur met een wit, grijs of zwart dak en je rijdt er nog opvallender bij.

Zuinige SUV no. 5: BMW X1

BMW X1

Een zuinige SUV in de premium klasse met een gemiddeld verbruik van ruim 1 op 50. Pardon? Jawel, de BMW X1 is er namelijk als plug-in hybride. Die rijdt op papier ruim 1 op 50, zegt BMW. Maar omdat jij in de praktijk niet altijd op de batterij rijdt maar op de 1.5-liter driecilinder benzinemotor, moet je dit verbruik met een flinke korrel zout nemen. Reken eerder op 1 op 12 of iets dergelijks.

Zuinige SUV no. 6: Toyota Yaris Cross

Toyota Yaris Cross

Wie een zuinige SUV zoekt, kan niet om Toyota heen. Het merk is groot geworden met zijn zuinige hybride-aandrijving. Ook de Yaris Cross is er als Hybrid. Dan rij je volgens Toyota zomaar 1 op 22,7 gemiddeld. Weliswaar in theorie, maar de Toyota hybridemodellen staan erom bekend dat ze ook in de praktijk zuinig rijden. Ook de grotere en ruimere SUV RAV4 is er als Hybrid (1 op 17,8 gemiddeld).

Zuinige SUV no. 7: Renault Captur

Renault Captur

Al jarenlang een populaire SUV en als E-Tech Hybrid bovendien extra zuinig. Renault geeft een gemiddeld verbruik op van 1 op 20. De Captur start volledig elektrisch en de batterij laadt zichzelf tijdens het rijden op. Zelf laden is dus niet nodig, maar dat geldt ook voor de hybridemodellen van Toyota. De Renault Captur telt twee elektromotoren; het systeemvermogen bedraagt 103 kW/140 pk.

Zuinige SUV no. 8: Ford Puma

zuinige suv ford expedition

Tijden veranderen: was de Ford Puma in de jaren ’90 een compact sportwagentje met een niet onverdienstelijk weggedrag, tegenwoordig is het een compacte SUV die als Ecoboost Hybrid extra zuinig is, namelijk bijna 1 op 19. Dat niet onverdienstelijke weggedrag is trouwens gebleven. Voor een acceleratie van 9,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/uur hoef je je ook niet te schamen.

Zuinige SUV no. 9: Volkswagen Taigo

Volkswagen Taigo

Ook de SUV met een aflopende daklijn heeft zijn weg naar de lagere segmenten gevonden. Neem de Volkswagen Taigo, feitelijk een coupé-SUV en zustermodel van de T-Cross. Als 1.0 TSI met 70 kW/95 pk heeft de aan de achterkant platgeslagen T-Cross een theoretisch verbruik van pak hem beet 1 op 18 (automaat). Dat is beslist zuinig, gezien de Taigo geen hybride is.

Zuinige SUV no. 10: Nissan Juke

Nissan Juke

Een coupé-crossover volgens Nissan, maar coupé-SUV mag wat ons betreft ook. In ieder geval is de Nissan Juke een onderscheidend gelijnde auto met originele designkenmerken zoals een ‘zwevend’ dak en de ronde koplampen met speciaal design. Met een verbruik van bijna 1 op 17 gemiddeld is de Nissan Juke een mooie afsluiter van onze 10 voorbeelden van een zuinige SUV.