Autonieuws

Dit is de gloednieuwe Volkwagen Tiguan

september 21, 2023

Succesnummer

De Tiguan is momenteel wereldwijd het populairste Volkswagen-model. Sinds hij voor het eerst verscheen in 2007, zijn er al meer dan 7,5 miljoen exemplaren de showroom uitgereden. Nu is het tijd voor de derde generatie, die in het eerste kwartaal van volgend jaar op de Nederlandse markt komt.

Nieuwe Volkswagen Tiguan

De voorkant van de nieuwe Tiguan herken je aan platte geïntegreerde koplampen en een glazen dwarsbalk ertussen, die tegen een meerprijs voorzien is van een led-strip. Oook optioneel zijn IQ.LIGHT HD-matrix koplampen verkrijgbaar, een interactief lichtsysteem dat ook beschikbaar is voor de Touareg. Beide SUV’s hebben daarom vergelijkbare koplampen. De luchtinlaten van de grille bevinden zich in de bumper. Aan de zijkant van de bumper zorgen zogeheten air-curtains voor een optimale luchtstroom. De gestroomlijnde voorkant zorgt voor een verbeterde luchtweerstandscoëfficiënt (cw-waarde) van 0,28, in tegenstelling tot de vorige versie met een waarde van 0,33.

Robuuste uitstraling

Achteraan kun je de Tiguan herkennen aan de opvallende led-lichtstrip en de gespierde lijn boven de wielkasten, wat de SUV een robuuste uitstraling geeft. Wat afmetingen betreft, is de nieuwe Tiguan 30 mm langer dan zijn voorganger, met een lengte van 4.539 mm, maar hij is bijna niet hoger geworden, met een hoogte van 1.639 mm. De breedte (1.842 mm) en wielbasis (2.680 mm) zijn onveranderd gebleven.

Interieur

Binnenin bespeuren we het nieuwste MIB-infotainmentsysteem (MIB4) en een Digital Cockpit. MIB4 biedt een groot horizontaal scherm voor infotainment met een nieuwe menustructuur en een nieuw head-up display dat informatie op de voorruit toont. Voor degenen die van comfort houden, zijn er optionele ergoActive-Plus-stoelen met een massagefunctie met tien drukpunten en een instelbare lendensteun. Je kunt instellen bij welke buitentemperaturen de stoelverwarming of -ventilatie automatisch wordt ingeschakeld.

Aandrijflijnen

Volkswagen heeft de plug-in hybride aandrijflijnen van de Tiguan verder doorontwikkeld. De puur elektrische actieradius van de 204 pk en 272 pk sterke Tiguan eHybrid is dankzij een nieuw accupakket van 19,7 kWh (netto) vergroot tot circa 100 kilometer. Daarnaast gaat Volkswagen de SUV aanbieden met twee nieuwe 48V mild-hybride aandrijflijnen. Ze leveren 130 pk en 150 pk en beschikken over actieve cilinderuitschakeling. Alle hybridemodellen zijn voorzien van voorwielaandrijving.

De nieuwe Volkswagen Tiguan komt in het eerste kwartaal van volgend jaar op de Nederlandse markt. Prijzen en aanvullende specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.