Autonieuws

Dit is de Ford SuperVan 4.2, less is more!

juni 22, 2023

Ford SuperVan 4.2

De Ford SuperVan 4.2 is een geheel nieuwe en verbeterde versie van de SuperVan 4. Het origineel was al een zeer serieuze machine. Het is namelijk de snelste en krachtigste bedrijfswagen van Ford ooit met een aandrijflijn die bestaat uit liefst vier elektromotoren, gevoed door een vloeistofgekoelde 50 kWh-batterij. De motoren zijn samen goed voor 2.000 pk. Het koppel komt uit op 1.800 Nm. De Ford Pro Electric SuperVan sprint met al die power in minder dan twee seconden van 0 naar 100 km/u. Maar al deze cijfers hebben betrekking op het originele ontwerp. Hoe zit het dan met deze ‘vier-punt-twee’?

Herzien design

De SuperVan 4.2 heeft een herzien design om met name de aerodynamische kwaliteiten sterk te verbeteren. Ford belooft meer dan 1.995 kilogram downforce bij 240 mijl per uur, omgerekend 386 km/u. Aanpassingen zijn onder meer een gewijzigde achterspoiler van koolstofvezel en een andere frontsplitter.

Van vier naar drie elektromotoren

Het chassis van de SuperVan 4.2 onderging ook een gewichtsvermindering om de algehele balans te verbeteren en de wendbaarheid te vergroten. Ook aan de aandrijflijn zijn verfijningen aangebracht. Door het aantal STARD UHP 6-fasenmotoren terug te brengen van vier naar drie – en gebruik te maken van STARD’s Ultra High Performance Li-Polymer NMC-zakcellen – ontstaat volgens Ford de optimale pk-gewichtsverhouding.

Het AWD-systeem is uiteraard behouden waarbij één motor de voorwielen aandrijft en twee elektromotoren de achterwielen. Het systeemvermogen komt uit op 1.050 kW (1.400 pk). Het voertuig wint ook energie terug, tot 600 kW regeneratieprestaties. Dat zouden daadwerkelijke productiemodellen ook kunnen gebruiken!

Verbeterde remmen, wel zo handig

De Ford krijgt ook verbeterde koolstofkeramische remschijven, alsook lichtgewicht, gesmede magnesiumwielen omwikkeld met Pirelli P Zero racebanden. Verbeterde aandrijfassen, een perspex voorruit en een minimalistisch race-interieur maken het feestje compleet. Nu op naar Pikes Peak!

Ford en Pikes Peak

Ford-voertuigen doen al sinds het eerste evenement in 1916 mee aan Pikes Peak, waarbij destijds een Model T de berg op racete. De Pikes Peak Hill Climb slingert in 156 bochten over bijna 20 kilometer. Het traject gaat 1.440 meter omhoog naar de finishlijn op ruim 4.300 meter boven zeeniveau. Voor de deelname van 2023 kruipt Romain Dumas achter het stuur van de SuperVan.

Het spektakel duurt van maandag 19 juni tot zondag 25 juni 2023. Er vinden eerst heel veel testruns plaats. Op zondag 25 juni is het Race Day.