Autonieuws

Deze Nissan X-Trail is een bijzondere piste-ambulance

januari 16, 2024

Maximale grip

De bijzondere X-Trail is ontdaan van al zijn wielen en voorzien van rupsbanden, waarmee de auto maximale grip heeft op welke ondergrond dan ook. De achterbank is ook verdwenen, waardoor er ruimte is voor een brancard om gewonde wintersporters te transporteren. Op een speciaal dakrek zijn een brancard en sneeuwscheppen gemonteerd. Eveneens op het dak zitten een sirene, zwaailichten en zoeklampen. Daarnaast monteerde Nissan op de motorkap een extra rij lampen.

Extreme omstandigheden

Daarnaast heeft Nissan de wielkasten flink uitgeklopt, zodat er plek is voor de speciale rupsbanden. De treeplanken links en rechts zijn er niet alleen voor de vorm, ze maken instappen makkelijk: de bijzondere X-Trail ligt namelijk 23 centimeter hoger dan de gewone uitvoering. Op de voorbumper is een lier gemonteerd. En aan de voor- en achterzijde is een verstevigde trekhaak geplaatst. Zo is deze X-Trail op extreme omstandigheden voorbereid.

E-4ORCE

De speciale X-TRAIL maakt gebruik van elektrische e-4ORCE-vierwielaandrijving, het 4×4-systeem van Nissan. Door de volledig elektrische aandrijving van de wielen (of rupsbanden), kan het systeem snel reageren als grip verandert. E-4ORCE reageert binnen 1/10.000 seconde, wat zo’n duizend keer sneller is dan conventionele vierwielaandrijving. Daarnaast kan het systeem de aandrijfkrachten per wiel regelen.