Achtergrond

Deze merken hebben de meest loyale klanten

maart 30, 2023

Merkentrouw

Het kost automakers veel moeite om een klant weg te lokken bij een ander merk. Fabrikanten hopen daarom dat bestaande klanten voor hun volgende auto weer voor hun merk kiezen. Het Duitse Automobilwoche heeft marktanalysebedrijf Dataforce ingeschakeld om uit te zoeken welke merken de meest loyale klanten hebben. In het onderzoek is alleen gekeken naar particuliere kopers.  

Dacia en Toyota

In het onderzoek vinden we op nummer twee en drie respectievelijk Dacia en Toyota. Dacia-klanten tonen een opvallend hoge merkentrouw. Niet gek, ze krijgen een nieuwe auto voor de prijs van een tweedehands exemplaar. Dat kunnen ze bij een ander merk niet krijgen en dus blijven ze het merk trouw. Bijna 74% van de Dacia-klanten blijft het merk trouw bij een volgende aankoop. Toyota bevindt zich op de derde plaats met een klantentrouw-percentage van net onder de 60%. De Duitse onderzoekers verklaren dit vooral door de oudere doelgroep die Toyota aanspreekt. Bij klanten ouder dan 75 jaar blijft maar liefst 75% bij het merk.

Tesla

De grote winnaar is Tesla. De grote leider, Elon Musk, mag dan vaak rare toeren uithalen, toch blijven klanten het merk trouw. Het merk heeft veruit de grootste terugkomfactor. Maar liefst 86,6% van de klanten die in het afgelopen jaar een nieuwe auto kochten bij Tesla, kozen voor hun volgende auto opnieuw voor dit merk.

Lees ook: Waarom afremmen voor deze mysterieuze flitspalen niet nodig is