Autonieuws

Deze Lamborghini markeert het einde van een tijdperk

september 27, 2022

Einde van een tijdperk

En weer is er een bladzijde in de autogeschiedenis omgeslagen. Niet alleen is de productie van de Avantador tot een einde gekomen, ook bouwen de Italianen voortaan geen atmosferische V12-motoren meer. Dat laatste feit is misschien nog wel de grootste reden om een traantje te laten.

Lamborghini V12

Ondanks dat het merk in zijn hele geschiedenis eigenlijk maar twee generaties V12-motoren heeft ontwikkeld, is de twaalfcilinder in V-vorm sterk verbonden aan Lamborghini. In de allereerste Lambo – de 350GT – lag al een V12. Deze motor bleef bijna vijftig jaar in gebruik; de laatste versie met 6,5-liter longinhoud lag in de Lamborghini Murciélago. Lamborghini stopte na de Murcielago met hun eerste generatie V12 en koos in 2011 voor een gloednieuwe motor, die voor het eerst werd gebruikt in de Lamborghini Aventador. De V12 maakt wederom zijn opwachting in de Aventador-opvolger – die het merk waarschijnlijk in 2023 onthult – maar zal dan ondersteuning krijgen van een elektromotor.

Lamborghini Aventador

De Aventador gaan we in ieder geval niet meer terugzien. Het laatste exemplaar heeft de fabriek in Sant’Agata Bolognese verlaten en is inmiddels in handen van zijn gelukkige eigenaar in Zwitserland. Van een zeer exclusieve auto kunnen we inmiddels niet meer spreken, als we het over de Aventador hebben. Sinds de productiestart in 2011 zijn er maar liefst 11.465 exemplaren gebouwd, wat de Aventador succesvoller maakt dan al zijn V12-voorgangers samen. Van de Aventador Ultimae bestaan 600 stuks, 350 met gesloten dak en 250 met open dak.

Stephan Winkelmann, CEO van Automobili Lamborghini: “De Lamborghini Aventador was een game-changer bij zijn lancering en het vlaggenschip van Lamborghini gedurende 11 jaar productie. De V12-motor maakt al sinds de begindagen van het bedrijf deel uit van het erfgoed van Lamborghini; het kloppend hart van de modellen van de Miura tot de Diablo, van de Countach tot de Murciélago.”

Lees ook: