Autonieuws

Deze drie dingen kun je doen met Apple CarPlay

augustus 10, 2023

In steeds meer nieuwe auto’s kun je gebruikmaken van CarPlay. CarPlay is een functie die je kunt gebruiken in combinatie met een toestel dat iOS gebruikt. Zo kun je bijvoorbeeld je iPhone of je iPad koppelen aan je auto aan de hand van CarPlay. Alle iPhones die nieuwer zijn dan de iPhone 5 ondersteunen deze functie. Je hebt daarvoor uiteraard wel een auto nodig die deze integratie heeft. Als je een nieuwe auto koopt, kan het overwegen van deze functie het zeker waard zijn. Want deze functie kun je voor flink wat toepassingen gebruiken.

CarPlay in je auto

CarPlay is standaard aanwezig op alle iPhones en kun je gebruiken in combinatie met je auto, mits deze de functie ondersteunt. Deze functie is meestal ingebouwd in het auto-entertainmentsysteem. Ook als je geen auto hebt met deze ondersteuning, kun je CarPlay toch naar je auto halen. Er zijn een aantal fabrikanten van autoradio’s die het mogelijk maken om gebruik te maken van deze functie. Maar wat kun je er precies mee?

Siri gebruiken

Als automobilist weet je dat je geen iPhone vast mag houden, terwijl je de auto aan het besturen bent. De boete ligt inmiddels al over de 340 euro; een fiks bedrag. Voor dat geld heb je al een mooie CarPlay set in je auto. Om deze reden is het de bedoeling dat je CarPlay gebruikt in combinatie met Siri. Het systeem is namelijk zo ontworpen, dat het de veiligheid in de auto ten goede komt. Je kunt met je stem deze functie bedienen. Je hoeft alleen even op de knop te drukken en Siri staat onmiddellijk tot je beschikking.

Daarna kun je Siri allerlei opdrachten geven. Zo kun je Siri vragen om te navigeren naar een bepaalde bestemming, of je nog ongelezen berichtjes hebt of om je partner te bellen. Dit kun je doen terwijl je je handen aan het stuur hebt. Dat is een stuk veiliger!

Navigeren

CarPlay gebruiken met je iPhone is in de praktijk erg gemakkelijk. Met CarPlay in je auto heb je geen ander navigatiesysteem meer nodig. Dankzij deze integratie is de tijd van allerlei aparte apparaten in je auto om te navigeren wel voorbij. CarPlay heeft namelijk standaard Apple Kaarten aan boord. Deze functie is een van de belangrijkste functies van CarPlay. Het mooie is dat je de kaarten altijd kunt updaten, zonder daarvoor te hoeven betalen. Een stuk handiger dan de losse navigatiesystemen. Eenmaal onderweg kun je Siri vragen om van A naar B te navigeren. Daarna verschijnt de Kaarten app en kun je onmiddellijk zien waar je je bevindt.

Heeft Siri je niet helemaal goed verstaan? Dan kun je ook op het vergrootglas klikken als je voor vertrek aan de kant van de weg staat. Dan kun je via het toetsenbord een locatie ingeven. Er verschijnt ook een scherm met alle bestemmingen waar je onlangs naartoe gereden bent. Daarnaast zie je verschillende contacten waar je naartoe kunt navigeren. Dan moet je uiteraard wel het adres van dat contact hebben ingegeven. CarPlay heeft een snelle en zeer nauwkeurige navigatie. Als je de goede navigatie van de iPhone gewend bent, dan weet je wat je met CarPlay kunt verwachten. Het GPS-signaal komt namelijk van je iPhone. Let wel: de batterij van je smartphone loopt er wel iets sneller van leeg. Daarom doe je er verstandig aan je iPhone aan de laadkabel aan te sluiten als je deze functie gebruikt.

Apps met CarPlay ondersteuning

Aangezien CarPlay ongeveer hetzelfde werkt als iOS, kun je ook allerlei apps installeren. Voorwaarde is wel dat de app CarPlay-ondersteuning heeft. Steeds meer apps zoals Spotify en WhatsApp bieden deze ondersteuning. Zo kun je onderweg genieten van je favoriete muziek in je Spotify-playlist en kun je via Siri een berichtje sturen naar een contactpersoon op WhatsApp. Op iPhone.nl vind je een uitgebreid lijstje met de beste CarPlay apps. Op die manier kun je bijvoorbeeld ook TuneIn of Audible gebruiken. Voornamelijk Muziek-applicaties zijn beschikbaar voor je autoradio, maar er komen ook allerlei andere apps bij. In principe biedt CarPlay ondersteuning voor audio- en berichtenapps, voip- en autofabrikanten apps en ten slotte navigatie-apps.

Het aanbod is dus relatief beperkt, maar Apple integreert ook steeds meer nieuwe functies standaard in CarPlay. Het is een functie waar actief aan ontwikkeld wordt, zodat je vaker en betere updates kunt verwachten dan bij een standaard navigatiesysteem.