Autonieuws

Deze Chinese auto’s zijn zeer veilig – Euro NCAP-crashtest resultaten

december 7, 2023

Zijn Chinese auto’s veilig?

De Chinese autoindustrie heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet op het gebied van kwaliteit en technologische innovatie. Merken zoals BYD en NIO brengen modellen op de markt die steeds meer de Europese standaarden benaderen. Maar hoe zit het met de veiligheid? Om dat te testen heeft Euro NCAP weer een aantal auto’s tegen de muur gezet.

Het onafhankelijk instituut onderzoekt de veiligheid van nieuwe auto’s door middel van een aantal realistische scenario’s. Een auto wordt getest door op verschillende manieren te botsen: frontaal, zijwaarts, tegen een stilstaand object en tegen een voetganger. Ook wordt gekeken naar de aanwezige actieve veiligheidssystemen. Op basis van de resultaten krijgt een auto een score van nul tot maximaal vijf sterren.

Euro NCAP testscore

Dat Chinese automerken fors investeren in het implementeren van geavanceerde veiligheidssystemen en technologieën, zoals autonome noodremsystemen, rijstrookassistentie en adaptieve cruisecontrol, blijkt wel uit de resultaten. Alle Chinese modellen halen de maximale scoren van vijf sterren. Er wordt bij de beoordeling gekeken naar de veiligheid voor de volwassen inzittende, kind inzittende, voetgangers en rijhulpsystemen (Safety Assist). De Chinese modellen in kwestie zijn: