Achtergrond Autonieuws

Deze brandweerwagen kan brandende elektrische auto’s blussen

april 25, 2023

Afgesloten ruimte

Statistisch gezien vliegen elektrische auto’s minder snel in brand dan auto’s met een brandstoftank. Maar als ze tóch vlam vatten, zijn ze aanzienlijk moeilijker te blussen. Vooral als ze zich in een afgesloten ruimte bevinden, zoals een ondergrondse parkeergarage of een parkeergarage met meerdere verdiepingen, waar grote brandweerwagens niet bij kunnen.

Hiload 6×6

Het Britse Prospeed Motorsport introduceert daarom een brandweerwagen die dankzij een bescheiden hoogte van 1.85 meter wél een parkeergarage binnenkomt. De Hiload 6×6 Rapid Intervention Vehicle (RIV) is een flink omgebouwde Toyota Hilux, die voorzien is van een volledig nieuw chassis. Met het vervangende chassis heeft de 6×6 een voertuiggewicht van 5.600 kg en een laadvermogen van 3.000 kg. Bijna het drievoudige van een standaard Hilux.

Coldcut Cobra

De Hiload kan daardoor onder meer worden uitgerust met het Coldcut Cobra-systeem voor het blussen van EV’s. Dit systeem kan een gat in een brandend accupakket creëren en er vervolgens op zeer hoge druk water in spuiten. Het water koelt direct de accu en voorkomt zo verspreiding van de brand. Het Coldcut Cobra-systeem kan binnen 10 minuten een accupakket blussen met slechts 240 liter water – dat is minder dan een badkuip water en 20% van de tankinhoud van de Hiload. Het voertuig wordt momenteel uitvoerig getest in Tsjechië.

Lees ook: Waarom de autoverkoop in Noorwegen compleet is ingestort