Autonieuws

Defender Octa kan door 1 meter diep water

juli 6, 2024

Adel verplicht. Land Rover gaat al decennia prat op het bouwen van ’the best 4×4 by far’. Zodra een ander merk aan de stoelpoten van een van de modellen begon te zagen, stoven de ingenieurs bijkans het ontwikkelingscentrum in om de concurrentie voor te blijven.

4×4-alleskunner

De oer Land Rover Defender had de reputatie van een 4×4-alleskunner. Het inmiddels tot eigen merk gedoopte Defender zet inmiddels die reputatie voort met een hoogst onderscheidend model waarin de iconische hoekige vormen van die pionier zeker zijn te herkennen. De technologie en veiligheid voldoen daarbij aan de huidige normen.

Naar eenzame hoogte

Opnieuw is Defender daarmee naar eenzame hoogte geklauterd als het gaat om prestaties op het onverharde. Vierwielaandrijving, onderstel en wielophanging zijn weliswaar meer op comfort gericht, maar ook sterk en capabel genoeg om door de zwaarste modder te ploegen en over wegen met gaten en grote keien te rijden. Of door diep water, zonder probleem.

Defender Octa in alles meer

De Defender Octa plaatst de stip aan de horizon voor 4×4-offroaders nog veel verder. Doordat hij bijvoorbeeld door 1 meter diep water kan rijden. Hij staat 28 mm hoger op de wielen dan de andere Defender’s en heeft een 68 mm grotere spoorbreedte. De Octa heeft de grootste wielen ooit onder een Defender. Ze meten 22-inch.

Krachtigste Defender ooit

We gaan even door met de superlatieven. De 4,4-liter V8 met twee turbo’s zorgt ervoor dat de Octa de krachtigste Defender ooit is: 457 kW (635 pk) en 750 Nm koppel al vanaf slechts 1.800 tpm. In Launch Mode levert de motor zelfs 800 Nm. Vol gas sprint hij van 0-100 km/uur in 4 seconden. De topsnelheid is afgeregeld op 250 km/uur.

6D Dynamics onderstel

De dynamische capaciteiten van de Defender OCTA reiken ook uiterst ver. Dat is mede te danken aan de nieuwe hydraulisch aangestuurde 6D Dynamics-ondersteltechnologie – een primeur op een Defender. Hydraulisch gekoppelde, continu variabele, semi-actieve schokdempers elimineren de rol- en duikbewegingen van de carrosserie vrijwel volledig. Op ruw terrein maakt 6D Dynamics grotere verticale wielbewegingen mogelijk en kan het nog extremere obstakels overwinnen.

Krachtig remsysteem

De Defender Octa is ook uitgerust met een extreem krachtig remsysteem met 400 mm remschijven met Brembo-remklauwen op de vooras. Verder biedt hij de snelste stuuroverbrengingsverhouding van elke Defender tot nu toe, voor directe en precieze stuurreacties.

Offroad Launch Control

In de Octa Mode staan aandrijving en onderstel op scherp voor offroad-gebruik. Deze modus biedt zelfs een Offroad Launch Control-functie voor de snelst mogelijke acceleratie op losse ondergrond. Gecombineerd met de traction control settings, TracDSC of DSC uit, activeert OCTA Mode ook een unieke Offroad ABS-kalibratie voor optimale remprestaties op losse ondergrond.

Virtueel door motorkap heen kijken

Voor meer technische offroad-manoeuvres blijven de bekende Terrain Response-modi van Defender binnen handbereik, met specifieke kalibraties voor Zand, Modder en Sporen, Gras/Grind/Sneeuw en Rotsen/Kruip. Daarbij kan de bestuurder ook rekenen op ondersteuning van offroad-rijhulpmiddelen, zoals de ‘doorzichtige’ motorkap van ClearSight Ground View, dat een virtueel zicht op voorwielen en ondergrond  mogelijk maakt met weergave op het touchscreen.

Designkenmerken Defender Octa

Het oog wil uiteraard ook wat. Dus heeft Defender de Octa de nodige designkenmerken gegeven om het superieure karakter over het voetlicht te tillen. Dak en achterklep zijn uitgevoerd in Narvik Black. Sommige details zijn afgewerkt met carbonfiber, bijvoorbeeld op de omlijstingen van de side vents in de voorspatborden en de louvres in de motorkap.


Speciale stoelbekleding

De stoelbekleding is gemaakt van sterk polyurethaan Ultrafabrics. De stof is ook makkelijk schoon te maken. Je kunt daarnaast kiezen voor een bekleding uit een combinatie van leer en het specifieke Kvadrat-wolmix gemaakt van gerecyclede grondstoffen. De stoelen zelf zijn ontworpen voor extra zijdelingse steun. De hoofdsteunen zijn geïntegreerd.


Audio die ook te voelen is

Het audiosysteem is al even uniek. De Body and Soul Seat-audiotechnologie is ontwikkeld in samenwerking met muziekexperts SUBPAC en de Coventry University en maakt het mogelijk dat bestuurder en voorpassagier de muziek niet alleen kunnen horen, maar ook voelen. Er zijn daarnaast zes wellness-programma’s beschikbaar om inzittenden te helpen ontspannen of om de cognitieve respons tijdens het rijden te stimuleren, afhankelijk van hun voorkeur.