Autonieuws

De vrachtwagen van Tesla gaat 1 december de weg op!

oktober 10, 2022

100 Semi Trucks besteld door PepsiCo

Tesla CEO Elon Musk deed de aankondiging over de levering aan PepsiCo op Twitter. Deze frisdrankproducent plaatste al in 2017 een order voor 100 Semi Trucks. Naar verluidt kost een Tesla Semi Truck ongeveer 180.000 dollar. Musk noemt een actieradius van 500 miles, omgerekend is dat 800 kilometer. Verder ging hij niet in op vragen van mede-Twitteraars. Hij noemde wel dat de Semi ‘super fun to drive’ is.

Het was een flinke bevalling voor Tesla om de Semi Truck in productie te nemen. De elektrische vrachtwagen zou al in 2019 op de markt komen, maar een tekort aan batterijcellen en diverse verstoringen in de aanvoerketen gooiden roet in het eten.

Rijbereik Tesla Semi Truck

In december 2022 is het dan eindelijk zover: de productie gaat van start, zo belooft Musk. De Tesla Semi Truck accelereert in minder dan 25 seconden van 0 naar 100 km/u, verbruikt minder dan 1,25 kWh per kilometer en krijgt zoals gezegd een geschat rijbereik van 800 kilometer. Al deze cijfers zijn op basis van een volledig beladen Semi met 37.000 kilogram bruto gecombineerd gewicht.

Drie onafhankelijke motoren bieden direct koppel en veel vermogen bij elke snelheid, zodat bestuurders veilig kunnen invoegen en mee kunnen met het verkeer. Het opladen tot 70 procent van het bereik kan in 30 minuten met behulp van Semi Chargers van Tesla. Deze laders krijgen een serieus hoge laadsnelheid, alleen moet Tesla alle details nog verklappen.

Batterij

De capaciteit van de batterij van de 500 mile-variant is nog niet bekend. Maar als we 1,25 vermenigvuldigen met 800 dan komen we uit op 1.000 kWh. Dat is een batterij van duizenden kilogrammen. Er komt ook een 300 mile-versie met een kleine 500 kilometer rijbereik.

Europa

Wanneer de Tesla Semi Truck naar Nederland komt, is op dit moment nog niet bekend. De Verenigde Staten krijgt de primeur. Tesla zal later uitbreiden naar andere continenten.