Autonieuws

De Skoda Epiq is een EV van 25.000 euro

maart 15, 2024

Europese merken introduceren in rap tempo EV’s met een vanafprijs van rond de 25.000 euro. Denk aan de Citroen e-C3, Volkswagen ID.2 en de Renault 5. Nu kondigt ook Skoda een betaalbare, compacte EV aan: de Epiq. En compact, dat is hij! Slechts 4,10 meter lang is de Epiq. Volgens het merk biedt hij toch voldoende ruimte aan vijf inzittenden en een bagageruimte van maximaal 490 liter. En knap staaltje packaging, als dat blijkt te kloppen.

Modern Solid

Specificaties geeft het merk nog niet vrij, behalve dat de kleine EV zo’n 400 kilometer op een enkele acculading moet kunnen halen. De instapprijs is ook bekend: zo’n ongeveer 25.000 euro. De Epiq is ontworpen op basis van de nieuwe Modern Solid-designtaal, die we al eerder zagen op de Skoda Vision 7S. Een belangrijk onderdeel hiervan is het nieuwe ‘Tech-Deck’-gezicht van Skoda. Kenmerkend voor het front is de platter en breder geworden grille. De koplampen staan rechtop en hebben hun weg gevonden naar de hoeken van de auto. Ook de dagrijverlichting heeft een prominente rol in het vooraanzicht van de auto.

Griekse naam

Hoe zit het met de naam ‘Epiq’? De E aan het begin staat voor een batterij-elektrisch Skoda-model, terwijl de Q aan het einde hem identificeert als lid van de SUV-familie. Epiq is afgeleid van het oud-Griekse woord ‘epos’, dat staat voor ‘woord’ of ‘vers’, maar ook voor ‘verhaal’ of ‘gedicht’.

Pamplona

De productie van de stads-SUV gaat plaatsvinden in het Spaanse Pamplona, als een gezamenlijk ontwikkelings- en productieproject van diverse Volkswagen Brand Group-merken: Skoda, CUPRA en Volkswagen. Skoda wil de komende jaren miljarden euro’s investeren in de transformatie naar e-mobiliteit. De Skoda Elroq, een geheel elektrische compacte SUV, wordt het eerste model dat later dit jaar wordt gelanceerd.