Autonieuws

De nieuwe generatie Suzuki Swift: dit moet je weten

december 6, 2023

Vierde generatie Suzuki Swift

Dit is de vierde generatie Suzuki Swift. Je ziet het direct: de geheel nieuwe Suzuki Swift bouwt voort op de productkenmerken van de eerdere generaties. Dat is maar goed ook, want de Swift is wereldwijd geliefd. Dan ga je als fabrikant geen risico’s nemen. Sinds de introductie van de Swift als wereldwijd model in 2004 heeft de auto talloze prijzen gewonnen. Sinds oktober 2003 heeft Suzuki al meer dan 9 miljoen exemplaren verkocht in 169 landen en regio’s.

Op safe

Met de nieuwe Swift speelt Suzuki dus op ‘safe’. Hij wordt in Nederland leverbaar met een geheel nieuwe Smart Hybrid-aandrijflijn, waar we in dit artikel natuurlijk alles over vertellen. Daarnaast behoudt de Swift zijn compacte afmetingen en lage gewicht. Dat laatste is weer goed voor een gunstig wegenbelastingstarief.

Suzuki Swift 2024

HEARTECT-platform

De vierde generatie Suzuki Swift is gebaseerd op een doorontwikkelde versie van het HEARTECT-platform, met een sterke focus op comfort en geluidsisolatie. “Ten opzichte van het uitgaande model is er in de nieuwe Swift meer isolatiemateriaal te vinden, zijn er bij de portieren en achterklep verbeterde rubbers geplaatst en worden er vloeistof gevulde motorsteunen toegepast. Een noviteit is een speciale torsie-as windgeleider die ook bijdraagt aan de stilte en het lage energieverbruik van de Swift. Hetzelfde geldt voor 16-inch wielen met aerodynamisch gevormde lichtmetalen velgen”, aldus de woordvoerder van Suzuki.

Afmetingen nieuwe Suzuki Swift

De nieuwe Suzuki Swift is 3.860 mm lang, 1.735 mm breed en 1.495 mm hoog. Daarmee heeft hij nagenoeg dezelfde buitenmaten als het uitgaande model. Het model is in hoogte en lengte slechts 15 mm gegroeid. De bagageruimte is met een inhoud van 265 liter (VDA) ongewijzigd gebleven. Met neergeklapte rugleuning is er 589 liter voorhanden (VDA), een toename van 10 liter. Het inladen van bagage moet eenvoudiger zijn dankzij de grotere opening van de kofferbak en een lagere tildrempel, al is het nog wel een feit dat er nog altijd sprake is van een tildrempel.

Suzuki Swift 2024

Kleuren Suzuki Swift

De nieuwe Suzuki Swift wordt verkrijgbaar in negen tinten, waarvan zes nieuwe. Nieuwe single-tone kleuren zijn Frontier Blue Pearl Metallic, Cool Yellow Metallic en Caravan Ivory Pearl Metallic. Suzuki levert ook dual-tone lakafwerkingen waarbij het dak – afhankelijk van de kleur – is afgewerkt in Super Black Pearl of Mineral Gray Metallic. De kleuren Burning Red Pearl Metallic en Frontier Blue Pearl Metallic bestaan uit een drielaagse coating, best bijzonder voor het B-segment. Het levert volgens Suzuki extra rijke kleuren op.

Interieur Suzuki Swift

De middenconsole en bedieningselementen van de nieuwe Swift zijn subtiel naar de bestuurder gericht. Het dashboard is opgebouwd uit componenten in zwart en lichtgrijs. Suzuki maakt verder gebruik van sierelementen met een satijnen afwerking voor een sportieve en dynamische uitstraling. In het interieur zijn diverse opbergvakken te vinden voor spullen, waaronder een groter dashboardkastje.

Interieur Suzuki Swift 2024

Standaard met 9-inch touchscreen

Elke versie van de nieuwe Suzuki Swift wordt standaard geleverd met een infotainmentsysteem inclusief 9-inch touchscreen en geïntegreerde navigatie. Het systeem ondersteunt zowel Apple CarPlay als Android Auto via Wi-Fi of USB-connectie en biedt verder stemherkenning en Bluetooth-muziekweergave. Het systeem geeft ook informatie weer over de status van het voertuig.

Suzuki Connect is ook standaard

Daarnaast behoort Suzuki Connect tot de standaarduitrusting. Dit maakt gebruik van de datacommunicatiemodule (DCM) van het voertuig om gebruikers in realtime met hun voertuigen te verbinden via de Suzuki Connect-app. Gebruikers profiteren van handige functies via de Suzuki Connect-app, waarvan sommige nu ook beschikbaar zijn via het touchscreen in de auto. Denk hierbij aan:


Veiligheid Suzuki Swift 2024

Hoe zit het met veiligheidssystemen? Aan de basis van alle veiligheidssystemen staat het Suzuki Safety System Pro. Dit omvat het nieuwe Dual Sensor Brake Support II (DSBS II) met millimetergolfradar en een monoculaire camera. Dit systeem detecteert tegemoetkomende voertuigen, fietsen en voetgangers en helpt om frontale, diagonale en zijdelingse botsingen te voorkomen. Bij een dreigend ongeval wordt de bestuurder gewaarschuwd met akoestische en visuele signalen. Als de bestuurder niet reageert of onvoldoende remt, wordt automatisch een remingreep uitgevoerd om een botsing te voorkomen of de impact daarvan te verminderen.

Lane Keeping Assist (LKA): De nieuwe Suzuki Swift is uitgerust met Lane Keeping Assist (LKA). Als Adaptive Cruise Control (ACC) actief is, helpt LKA de bestuurder om de auto in het midden van de rijstrook te houden. Als het systeem merkt dat een aangrenzend voertuig of constructie, zoals een tijdelijke wegversperring of een ander obstakel, te dichtbij komt, biedt het stuurhulp om een ​​veilige afstand te helpen behouden.

Bestuurder monitoren (DMS): In het instrumentenpaneel is een (wettelijk verplichte) camera ingebouwd die de ogen en het gezicht van de bestuurder in de gaten houdt. Als het systeem vermoeidheid detecteert, in slaap valt of van de weg wegkijkt, klinkt er een waarschuwingssignaal en verschijnt er een waarschuwingsbericht op het informatiedisplay.

De Swift wordt ook leverbaar met veiligheidssystemen zoals:

Interieur Suzuki Swift 2024

Smart Hybrid 12V aandrijflijn

Suzuki rust de nieuwe Swift uit met een nieuwe Smart Hybrid 12V-aandrijflijn (SHVS). Het systeem bestaat uit een geheel nieuwe atmosferische Z12E 1,2-liter driecilinder benzinemotor met een vermogen van 60 kW (81 pk) en 110 Nm koppel, aangevuld met elektromotor van 2,3 kW en 50 Nm. Dankzij het SHVS mild hybrid-systeem wint de Swift energie terug tijdens afremmen. De kinetische energie die wordt gegenereerd tijdens het vertragen, wordt omgezet en opgeslagen in een compacte lithium-ion batterij.

De aandrijflijn levert volgens de fabrikant tot 10% extra koppel bij lagere toerentallen in combinatie met een lager brandstofverbruik, lagere emissies, een groter reactievermogen en verbeterde prestaties. De nieuwe 1,2-liter benzinemotor is verkrijgbaar met een verbeterde handgeschakelde vijfbak of comfortabele CVT-automaat.

AllGrip Auto optioneel

De nieuwe Swift is daarnaast verkrijgbaar met AllGrip Auto. Dit is een automatisch vierwielaandrijvingssysteem dat in werking treedt als het systeem merkt dat er gripverlies optreedt op de vooras. Bij een slippend voorwiel schakelt een koppeling razendsnel in om koppel over te brengen naar de achterwielen, waardoor extra tractie ontstaat bij het rijden op besneeuwde wegen of andere gladde oppervlakken.

Net als andere producten van Suzuki wordt de nieuwe Swift standaard geleverd met zes jaar garantie.

Suzuki Swift 2024
Suzuki Swift 2024
Suzuki Swift 2024