Achtergrond Autonieuws

De nieuwe Fiat Topolino – uitgebreide eerste kennismaking

juli 4, 2023

Fiat Topolino, een ‘brommobiel’

Officieel is de Fiat Topolino natuurlijk een ‘brommobiel’, maar van ‘brommen’ is geen sprake. Het is namelijk een volledig elektrische tweezitter, precies zoals de Opel en Citroën. Omdat het voertuig slechts 45 km/u haalt, mogen ook mensen van 16 jaar in de Topolino rijden. Volgens Fiat is de Topolino een vrolijke en coole nieuwe elektrische auto voor iedereen. Nou ja, auto. Noem het eerder een ‘city car’, of licht elektrisch voertuig.

Eerbetoon

“De Topolino is een eerbetoon aan de historie van Fiat en het vermogen van het merk om op een coole en sympathieke manier te innoveren. Bovendien is de Topolino de ideale mobiliteitsoplossing voor in de stad en korte afstanden. Dankzij de elektrische aandrijflijn vormen milieuzones geen enkele belemmering meer”, aldus de fabrikant in een verklaring.

Kleine muis

De Fiat Topolino is het kleine zusje van de 500. Hij ontleent zijn naam en design aan de originele 500 van weleer, liefkozend ‘Topolino’ genoemd vanwege zijn kleine formaat. Topolino betekent letterlijk ‘kleine muis’. Topolino is ook de Italiaanse naam van Mickey Mouse. De Fiat Topolino heeft designkenmerken van de klassieke Fiat 500. Het ontwerp blinkt uit door eenvoud.

In één kleur verkrijgbaar: Verde Vita

Het design van deze vrolijke elektrische Italiaan is verder te personaliseren dankzij diverse accessoires. Denk aan een kleine douche, mocht je met een Topolino richting het strand rijden. De line-up bestaat uit een gesloten en open variant. Voor beide varianten geldt dat ze in één kleur leverbaar zijn: Verde Vita. Ook hebben ze één wieldesign en één samenstelling voor het interieur. Bij de open variant heeft het model geen deuren, maar touwtjes. Hartstikke leuk natuurlijk, maar in de regen of in de winter kan dat best koud zijn.

De Fiat Topolino heeft een lengte van 2,41 meter en een batterij met een bruikbare capaciteit van 4 kWh, goed voor een actieradius van 75 kilometer. De topsnelheid komt uit op 45 km/u.

FIAT Topolino

Specificaties FIAT Topolino

Nog best praktisch

Ondanks zijn kleine formaat biedt de Topolino een hoge mate van praktische bruikbaarheid. Dat komt door de twee stoelen die niet geheel in lijn staan, het uitgebreide glasoppervlak dat de perceptie van ruimte vergroot en door strategische opbergruimtes. Zo kan tussen de bestuurder een passagier een koffer geplaatst worden. In totaal heeft de Topolino een bergruimte van 63 liter.

Dolce Vita-personalisatie 

De Fiat Topolino kan subtiel worden gepersonaliseerd om het zomerse, Rivièra-karakter nog verder te benadrukken. Voor de gesloten versie is personalisatie leverbaar in de vorm van stickers met een houteffect op de deuren. Op de open versie kunnen stickers met strepen als een zomertent op het dak worden aangebracht voor een extra vleugje Dolce Vita. Beide versies zijn uitgerust met de Dolce Vita Box, een elegante en functionele stoffen band waarbinnen spullen kunnen worden opgeborgen, en verchroomde vintage spiegels. Andere onderscheidende elementen zijn de toevoeging van Dolce Vita-dorpels, het deurkoord in de open versie en zonwering in het dak van de gesloten versie.

Andere accessoires

Bovendien zijn er optionele accessoires te vinden op de Fiat Accessoires-webpagina of bij Fiat-dealers om aan alle behoeften van klanten te voldoen. Hier zullen vijf verschillende items beschikbaar zijn die perfect aansluiten bij de stijl van de Topolino: een ruime bagagedragertas, een USB-ventilator, een Bluetooth-luidspreker, een thermosfles voor zowel warme als koude dranken en twee stoelhoezen die kunnen dienen als comfortabele en zachte strandhanddoeken indien nodig. Alle accessoires zijn uiteraard bijpassend uitgevoerd in Verde Vita.

Eenvoudig aankoopproces

Het aankoopproces van de nieuwe Fiat Tipolino is zo eenvoudig mogelijk gemaakt: slechts één model en drie stappen zijn vereist om het voertuig te configureren en te kopen. Daarna kunnen klanten hun bestelling gemakkelijk volgen.

Marktintroductie Fiat Topolino

Bij het debuut van de Topolino op 4 juli zal er in Italië en Frankrijk een speciale ‘Be the first’-actie zijn op de website van Fiat voor degenen die als eerste hun nieuwe elektrische vierwieler willen besturen. De Topolino arriveert vanaf november als eerste in Italië.

Fiat Topolino ook voor Nederland?

Wanneer de Nederlandse marktintroductie volgt, is nog niet precies duidelijk. Intern vindt er nog overleg plaats of de Topolino wel naar Nederland moet komen. Nou Fiat, dan hakken wij de knoop voor jullie door. Jullie MOETEN de Fiat Topolino naar Nederland halen. Hij is namelijk te leuk om te laten staan. Een Nederlandse prijs kunnen we dus nog niet geven. Laten we hopen dat Fiat – mocht hij naar Nederland komen – de Topolino scherp in de markt zet. Een Opel Rocks Electric is er vanaf 8.500 euro.FIAT Topolino 2024