Elektrische autos

De beste EV’s van 2023

oktober 26, 2023

Groeiende interesse, noodzaak en technologische ontwikkelingen: ze brengen een toename van het aanbod elektrische voertuigen teweeg. Wat zijn de uitblinkers in de huidige markt? En hoe vind je tussen al modellen de beste voor jou? Wij helpen je op weg en zetten de beste EV’s van 2023 op een rij.

De opkomst van elektrische auto’s

Elektrische auto’s, ook wel EV’s (van electric vehicles), maken een enorme opmars op de Europese markt. In de maand juni van dit jaar zijn er voor het eerst zelfs meer EV’s verkocht dan dat er auto’s met een brandstofmotor verkocht zijn. Dit is dan ook te zien in het aanbod. Steeds meer autoproducenten kiezen ervoor om ook elektrische auto’s aan te bieden of volledig de switch te maken naar de elektromotor. Dit kan leiden tot het ontwerpen van nieuwe auto’s, maar ook bestaande brandstof modellen worden als elektrische uitvoering op de markt gebracht.

Doordat er steeds meer EV’s aangeboden worden, wordt de keuze voor de beste elektrische auto ook steeds moeilijker. Elektrische auto’s hebben over het algemeen aantrekkelijke eigenschappen. Zo stoten ze geen emissie uit en is het belastingtechnisch vaak een stuk voordeliger, zeker als je zakelijk rijdt. Tussen de diverse EV’s zijn er veel verschillen en deze eigenschappen zorgen ervoor dat een model juist wel of juist niet de beste keuze voor jou is. Zo heeft het ene model een grote actieradius terwijl de andere EV de meest geavanceerde technologieën bevat en daarmee een hoog rijcomfort biedt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een EV?

Bij het kiezen van een elektrische auto moet je op een aantal zaken letten. Aan de hand van deze factoren zijn ook de beste elektrische voertuigen van 2023 vergeleken en getest. Ten eerste is de actieradius van de auto erg belangrijk. De actieradius van een EV geeft aan hoeveel kilometer de auto kan rijden op een volle accu en dus hoe ver je komt voordat je het voertuig aan een laadpaal moet koppelen. Een andere belangrijke factor is de laadsnelheid die het voertuig aan kan. Bekijk hierbij ook direct de mogelijkheden voor snelladen, mocht je hier gebruik van willen maken.

Andere zaken die aandacht verdienen in het keuzeproces zijn het rijcomfort, de ruimte en het uiterlijk van de auto. Een hoogwaardig design en een een hoge score op rijcomfort gaan echter vaak wel gepaard met een hogere aanschaf- of leaseprijs. Auto’s die op al deze factoren goed scoren zullen dan ook te vinden zijn in de hoge prijsklasse of het luxe segment. Dit betekent echter niet dat de elektrische modellen in het lagere segment niet mooi zijn of niet fijn rijden. Vergelijk zelf en ontdek welk segment en model het beste aan jouw wensen voldoet.

Dit zijn de beste EV’s van 2023

Hulp nodig bij het kiezen van een elektrische auto?

Ook na het bekijken van de beste EV’s van 2023, kan het kiezen van de auto die het beste bij jou past nog ingewikkeld zijn. Moby heeft daarom een buying guide voor het kopen van een elektrische auto opgesteld. In deze koopgids worden ook hybride auto’s meegenomen. Dit zijn auto’s met zowel een brandstofmotor als een elektromotor, zodat een auto elektrisch en op brandstof kan rijden. Een hybride auto kan een goede tussenweg zijn als je nog niet helemaal klaar bent voor een volledig elektrische auto. Wij hebben daarom ook de beste hybride auto’s vergeleken. Benieuwd?

De overstap naar een elektrische auto.

Gemiddeld genomen hebben EV’s op dit moment nog een hogere aanschafprijs dan brandstof auto’s. Vind je dat een groot nadeel? Er komen ook steeds meer tweedehands elektrische voertuigen terug op de markt.