Achtergrond

Dacia verkoopt zijn acht miljoenste auto

oktober 4, 2023

Renault

Dacia werd in 1966 opgericht onder de naam UAP, wat staat voor ‘Uzina de Autoturisme Pitesti’, ofwel de autofabriek van Pitesti, de stad waar nog altijd het hoofdkantoor van Dacia is gevestigd. De merknaam Dacia verscheen voor het eerst in 1980 en verwijst naar ‘Dacii’: de Romeinse benaming voor de regio Roemenië.

Nieuw logo

Na de overname van Dacia door Renault Group in 1999 is het Dacia-logo een aantal keer vernieuwd, waaronder in 2021 met de introductie van het huidige logo, de Dacia Link, ontworpen om het vertrouwen tussen Dacia en de consument te symboliseren. De gestileerde D en C raken elkaar in het midden en eronder staat de merknaam in een lettertype dat het karakter van Dacia illustreert: robuust en basic.

Dacia verkoopt auto’s in 44 landen

De Dacia Logan die in 2004 werd geïntroduceerd, was oorspronkelijk alleen voor Roemenië en andere Oost-Europese landen bedoeld. Het model werd al snel een succes met sterke verkoopresultaten, waarna Dacia besloot de Logan ook naar andere landen te exporteren. Sindsdien is Dacia actief in 44 landen in Europa en rond de Middellandse Zee. Hoewel thuisland Roemenië in de top 5 staat, verkoopt Dacia de meeste auto’s in Frankrijk en Italië.

De cijfers

Het modellenaanbod van Dacia bestaat momenteel uit een volledig elektrische stadsauto (Dacia Spring sinds 2020), een vijfdeurs hatchback (Sandero) en een avontuurlijke variant (Sandero Stepway, beide sinds 2008), een robuuste SUV (Duster sinds 2010) en de zevenpersoons Jogger (sinds eind 2021). In Oost-Europa wordt ook de Dacia Logan (vierdeurs sedan) nog aangeboden. Alle productiecijfers op een rij:

Fabrieken

Inmiddels produceert Dacia auto’s in drie fabrieken. In 1968 opende het zijn eerste fabriek in Mioveni, Roemenië. Daar bouwt Dacia onder meer carrosserieën en onderstellen en heeft het een gieterij en een logistiek platform. In de fabriek rollen onder meer de Logan, Sandero, Sandero Stepway, Duster en Jogger van de band.

De Dacia-fabriek in Casablanca (Marokko) is sinds maart 2019 eigendom van Renault Group. Deze productielocatie is sinds 1959 in gebruik, waar tegenwoordig de Logan, Sandero en Sandero Stepway worden gebouwd. De Dacia-fabriek in Tanger (Marokko) is sinds 2012 in gebruik. Deze vestiging assembleert onder meer carrosserieën en onderstellen en dient als logistiek platform. De fabriek produceert de Logan, Sandero, Sandero Stepway en Lodgy.

De klanten van Dacia

Enkele details van de klantenkring van Dacia:

Bekijk ook: