Achtergrond Autosport

Couvron Eco Circuit is een circuit speciaal voor snelle EV’s

augustus 2, 2022

Franse vliegbasis

Niet alleen op de openbare weg, maar ook op circuits zie je ze steeds vaker: elektrische auto’s. Modellen zoals de Porsche Taycan, Audi E-Tron GT en Tesla Model 3 Performance blijken uitstekend hun mannetje te staan op het circuit. Alleen het opladen, dat is nog wel een dingetje. De meeste circuits hebben een klein, lokaal tankstation op hun terrein staan, maar snelladers ontbreken nog vaak.

EV Circuit

Oud F1-coureur Jonathan Palmer vond dat het tijd werd voor een EV-vriendelijk circuit. De Brit had in 2015 een Franse vliegbasis overgenomen, met het idee om het om te toveren tot een circuit voor supercars. Met 526 hectare grond was er ruimte voor een circuit van zo’n 8 kilometer. Het plan kwam echter niet van de grond. Toen kwam hij met het idee om er een milieuvriendelijk circuit van te maken, het Couvron Eco Circuit.

Groene stroom

Het circuit wordt toegankelijk voor traditionele raceauto’s, maar is eigenlijk vooral gericht op elektrische auto’s. ‘Toen we ons realiseerden dat ons vorige project niet langer optimaal was, besloten we dat het tijd was voor fris denkwerk. Ons nieuwe Couvron Eco Circuit is het resultaat.’, aldus Palmer.

Een nabijgelegen zonnepark van 323 hectare zorgt voor groene stroom voor tijdens het racen. Zo kan niemand klagen dat er op vervuilende, grijze stroom gereden wordt. Het circuit zal ingericht worden naar de specificaties van elektrische auto’s, en is verkort naar vijf kilometer. Het enige wat Palmer nog in de weg staat, is dat de lokale Franse overheid hem nog een vergunning moet verstrekken.

Jonathan Palmer

De Britse coureur Palmer reed tussen 1983 en 1989 in de formule 1 bij onder andere Williams, Zakspeed, RAM en Tyrell. Ook hielp hij mee aan de ontwikkeling van de McLaren F1. Later begon hij zijn huidige bedrijf MotorSport Vision, toen nog onder de naam Palmer Sport. Palmer heeft verschillende Engelse circuits onder zijn hoede, zoals Bedford Aerodome, Oulton Park, Brands Hatch, Snetterton, Cadwell Park, en Donnington Park.