Autonieuws Geen onderdeel van een categorie

Communicatiesysteem-fabrikanten willen industriestandaard

maart 23, 2022

Universal Communication Solution

Meerdere fabrikanten gaan onder de naam Universal Communication Solution (UCS) samenwerken. Aangesloten partijen zijn op dit moment Cardo Systems, Midland, Uclear en Sygn House. Samen helpen ze de industrie bij het vormen van gereguleerde richtlijnen. In het voorstel wordt onder meer gepleit voor standaardisatie van afmetingen van de communicatieset-luidsprekers, iedereen dezelfde stekkers en software. Je kunt het vergelijken met wat EU heeft gedaan voor de USB-C connectoren op smartphones. Vanaf 2024 moet iedere nieuwe smartphone voorzien zijn van een USB-C poort en iedere smartphonefabrikant moet zich daaraan houden.

Meer dan alleen communicatiesets

De voorstanders hopen ook dat de criteria ervoor zorgt dat helmfabrikanten de binnenbekledingen geschikt maken voor alle luidsprekers. Bij niet passende luidspreker maakt de consument geïmproviseerde uitsparingen in de helm, zodat de speakers wel passen. Een ongewenste situatie, aangezien de veiligheid van de helm in gevaar komt.

Voorkomen van ‘one brand only’

Het komt regelmatig voor dat een helmfabrikant in het design rekening houdt met slechts één communicatieset van één merk. Met dat soort partnerschappen profiteren beide partijen van elkaars verkopen. Een voorbeeld uit de praktijk is de samenwerking tussen Shoei en Sena, waarbij helmen van Shoei helmen zijn voorbereid op een Sena communicatieset, waarbij de unit dan netjes verzonken ligt in de helm en de luidsprekers perfect passen. Wil je een ander systeem, heb je pech. Of je moet vrede hebben met de afwijkende looks en functionaliteiten.

Gelijke software

Ook maakt de UCS maakt zich hard voor softwarematige standaarden. Door alle verschillende soorten software is het haast onmogelijk om systemen van andere merken met elkaar te koppelen. Wanneer je ooit een verbinding hebt willen maken tussen systemen van Cardo en Sena, ken je dat probleem. Met gelijke software probeert de UCS dit gedoe te voorkomen. Het biedt voor de consument niet alleen een gemakkelijkere installatie, het helpt bovendien de onderzoeks- en ontwikkelingstijd voor fabrikanten van communicatiesystemen te verkorten.

Bron: RideApart