Achtergrond Autonieuws

Circuit Zolder – alles wat je moet weten

november 16, 2022

Heusden-Zolder

Circuit Zolder is een circuit in Vlaanderen, dichtbij het dorpje Viversel. Het circuit is ontworpen door Nederlander John Hugenholtz senior en is geopend in 1963. De baan is 4.011 meter lang en bevat elf bochten waarvan drie spectaculaire chicanes. Het circuit is van origine gebouwd voor de lokale motorclub, die de zaken wat professioneler wilde aanpakken. Het circuit wordt niet alleen gebruikt voor racen met brullende motoren: er worden ook BMX-wedstrijden en wielerwedstrijden gereden op het circuit gelegen in de gemeente Heusden-Zolder.

Raceklasses

Nadat Circuit Zolder in het eerste jaar uitsluitend een circuit was voor de motorclub, kwam in 1964 de Formule 2 om de hoek kijken. Het circuit kreeg hierdoor internationaal steeds meer bekendheid. Vanaf begin jaren ’70 van de vorige eeuw verliet de Formule 1 (tijdelijk) Circuit Spa Franchorchamps wegens veiligheidsredenen, waardoor ze in Zolder kans maakten op het organiseren van een Formule 1-race. In 1973 was het dan zo ver: de Formule 1 ‘debuteerde’ op het Vlaamse circuit. Tegenwoordig worden er (helaas) geen F1-races meer verreden. Wel vinden er veel andere races op het circuit plaats, zoals de DTM, de bekende 24 uur van Zolder en de Belgian Truck Grand Prix.

Belgian Truck Grand Prix

Formule 1-historie van Circuit Zolder

De GP van België heeft in totaal tien keer plaatsgevonden op het Belgische circuit, met als grote winnaar Ferrari. Het Italiaanse team won namelijk vier van de tien races, waarvan twee met de Duitse racelegende Niki Lauda. In 1985 verkaste de Belgische GP weer naar het Belgische Spa. Het dieptepunt van de Formule 1 op het Vlaamse circuit is het verongelukken van de Canadese coureur Gilles Villeneuve, toen hij in de kwalificatie met volle snelheid tegen de auto van RAM-rijder Jochen Mass aanreed.