Autonieuws

Carbon wielen voor je Hyundai N? Dat kan!

juli 28, 2023

Carbon hybrid wheel technology

Dymag is gespecialiseerd in het maken van lichtgewicht wielen voor de auto-industrie. Hankuk Carbon is een composietmateriaalspecialist. Beide partijen werken samen met Hyundai. Kleine kanttekening: het gaat om zogeheten ‘carbon hybrid wheel technology’, dat wil zeggen dat niet het complete wiel is gemaakt van koolstofvezel, maar alleen het omhulsel. De kern is opgetrokken uit extra lichtgewicht lichtmetaal. De carbon wielen zijn verkrijgbaar is N Performance products.

Goodwood

Een prototype van de N Performance carbon hybrid velg was te zien op de Hyundai-stand tijdens het Goodwood Festival of Speed waar ook de nieuwe IONIQ 5 N werd voorgesteld. Gedetailleerde specificaties van het wiel worden binnenkort vrijgegeven.

Composiet buitenvelg, gemaakt van koolstofvezel

De velg bestaat uit een composiet buitenvelg, gemaakt van koolstofvezel. Dymag combineert die buitensectie met een nauwkeurig bewerkt, gesmeed metalen middenstuk. Daardoor treden gewichtsbesparingen ten opzichte van een traditioneel gegoten aluminium wiel op van tussen de 40% en 50%. Naast een aanzienlijk verminderde onafgeveerde massa, vermindert de koolstofhybride wieltechnologie ook de roltraagheid en biedt het verbeterde stijfheid en sterkte.

Ontwerpflexibiliteit

Dat het wiel niet volledig van koolstofvezel is gemaakt, was een bewuste keuze van zowel Dymag als Hyundai. Een middenstuk van gesmeed aluminium of magnesium biedt meer ontwerpflexibiliteit dan een wiel van massief koolstofvezel en kan worden vervangen zonder dure gereedschapskosten.

Verschillende formaten

Dymag bevindt zich ook in een vergevorderd stadium met meerdere autofabrikanten voor het leveren van carbon wielen. Daar maakt het bedrijf binnenkort meer bekend over. Dymag levert in ieder geval carbon hybride velgen in de maten 18- tot 23-inch. Het bedrijf werkt ook aan 24- en zelfs 25-inch exemplaren. Uiteindelijk bepaalt de fabrikant waarmee Dymag in zee gaat het gewenste formaat. Die van de Hyundai IONIQ 5 N zijn 21-inch groot.