Achtergrond

BTW- en marge-auto’s: alles wat je moet weten

september 7, 2022

21 procent

Bij aanschaf van een nieuwe auto betaal je altijd 21% btw. In het geval van een tweedehands auto zit het anders. Een tweedehands auto is of een btw-auto, of een marge-auto. Een btw-auto betekent dat de btw betaalt moet worden door de volgende koper. Dit kan voordelig zijn voor zakelijke kopers, omdat zij de btw terug mogen vorderen bij de belastingdienst. Als particuliere klant is dat niet mogelijk. Als je als zakelijke koper later besluit de auto weer door te verkopen, ben je verplicht om de auto als btw-auto te verkopen. Het terugvorderen van de btw mag de volgende klant ook weer doen, mits dit ook een zakelijke klant is.

Marge-auto

Een marge-auto is een auto waar de btw al over betaald is. Denk hierbij aan een klant die een auto inruilt bij een autodealer. Als koper hoef je in dat geval de btw en bpm niet te betalen. Als koper betaal je dan alleen btw over de winstmarge van de auto. Bij deze vorm van btw betalen is het niet mogelijk om de belasting terug te vorderen. Een marge-auto kan in bijna geen enkel geval veranderen in een btw-auto. De enige constructie waarin dit wel kan, is wanneer een autobedrijf een marge-auto verkoopt aan een zakelijke klant waardoor de autodealer kan afzien van de toepassing van de margeregeling. Dit margeverkoopbedrag wordt dan omgerend naar een btw-verkoopbedrag. In dat geval kan de zakelijke klant toch de btw terug vorderen.

Tweedehands auto

Als je een auto koopt bij een erkende autodealer betaal je dus btw, maar als je van een particulier een tweedehands auto koopt betaal je geen btw. De btw zit in de prijs inbegrepen bij een autodealer. Let wel goed op als je een tweedehands auto koopt. Binnen de autobranche wordt benadrukt dat op occasionsites eerlijke en duidelijke prijzen vermeld moeten worden. Toch zijn er altijd mensen en/of bedrijven die deze eerlijkheid en duidelijkheid niet zo nauw nemen. Let dus goed op of de prijs van de occasion klopt, of dat de btw er nog bij moet worden opgeteld. Zo bescherm je jezelf voor een fikse tegenvaller.

Als je een zakelijke koper bent adviseren we je dus om een btw-auto aan te schaffen. Dat scheelt jou geld onder de streep, vanwege het feit dat je het bedrag terug kan vorderen.

Lees ook: