Achtergrond

Brandstofpomp kapot? Alles wat je moet weten over de brandstofpomp

november 7, 2022

Hoe werkt de brandstofpomp?

We hoeven het je vast niet uit te leggen: een verbrandingsmotor werkt door middel van ontbranding van brandstof. Maar dan moet hij wel brandstof krijgen. Dit gebeurt in een auto door middel van een brandstofpomp, die ervoor zorgt dat de brandstof vanuit de brandstoftank met een leiding naar het motorblok gaat. De brandstof wordt vervolgens met hoge druk de motor ingespoten of komt bij de carburateurs terecht.

Welke soorten brandstofpompen zijn er?

Er zijn twee soorten brandstofpompen: een mechanische en een elektrische brandstofpomp. Oude auto’s hebben nog vaak een mechanisch exemplaar, maar bij modernere auto zorgt een elektrische brandstofpomp dat de benzine of diesel bij de motor komt.

Brandstofpomp defect

Symptomen van een defecte brandstofpomp zijn onder andere een motor die overslaat en een motor die moeilijk aangaat. Ook kan het zijn dat het brandstofverbruik van de auto toeneemt. Het vervangen van de elektronische brandstofpomp is een specialistische klus, die je het beste aan een automonteur kunt overlaten. Mocht je auto dus een kapotte brandstofpomp hebben, dan is het verstandig om deze bij een specialist langs te brengen.

Wat kost een brandstofpomp vervangen?

De kosten van het repareren van een brandstofpomp lopen uiteen. Dit ligt onder andere aan de soort pomp en de auto. De prijs hiervan kan variëren van 500 euro tot ruim 2.000 euro. Bezit je echter een oldtimer met een mechanische brandstofpomp, dan is dit – mits je een beetje handig bent – zelf vaak wel te repareren. Raadpleeg het internet voor goede uitleg hiervoor.

Lees ook: