Autonieuws

BMW Vision Neue Klasse X komt in 2025

maart 21, 2024

Ook een sportieve sedan

Zipse: “De Neue Klasse biedt een diversiteit aan modellen die klanten vandaag de dag en in de toekomst wensen. Van een sportieve sedan en al zijn daarvan afgeleide modellen, tot aan een moderne SAV-familie. Op deze manier onderstrepen we dat de Neue Klasse meer dan zomaar een auto is of een specifiek concept is; het is ook een herdefiniëring van BMW als merk, dat tegelijk meer BMW zal uitstralen dan ooit.”

Rijden op een nog hoger niveau

“Neue Klasse betekent BMW rijden op een nog hoger niveau”, zegt Frank Weber, Lid van de Raad van Bestuur van BMW AG, verantwoordelijk voor Development. “De BMW van de toekomst heeft vier totaal nieuwe ‘super-brains’. Dit zijn computers met een zeer grote rekenkracht die slim met elkaar samenwerken voor regelsystemen die tot dusver afzonderlijk werden aangestuurd. We hebben het eerste ‘super-brain’ volledig in eigen huis ontwikkeld. Die regelt de volledige aandrijving en rijdynamiek met tot tien keer meer rekenkracht dan tot op heden. De tweede ‘super-brain’ moet een reusachtige stap voor autonoom rijden mogelijk maken”, aldus Weber. “Verder zullen we de aansturing van vier essentiële regelsystemen in een enkele high-performance computer combineren. Dat zal meer dynamische prestaties, meer precisie, meer efficiëntie en meer rijplezier opleveren.”

BMW Vision Neue Klasse X

Voertuigstructuur

De kenmerkende BMW X ‘two-box’ designtaal gecombineerd met nieuwe stijl van de Neue Klasse betekent een grote stap voorwaarts in exterieur- en interieurdesign. Met een toegenomen bodemvrijheid opent de volledig elektrische voertuigstructuur nieuwe wegen naar een nog ruimer interieur. Want nu zijn een grotere wielbasis en kortere overhangen met klassieke BMW proporties mogelijk. Grote raampartijen en een glazen panoramadak vullen het interieur met veel licht van buiten, waardoor een ruimtelijke ambiance ontstaat, aangevuld met een interieur in warme kleuren.

Nieuwe designtaal

“De BMW Vision Neue Klasse X is een vooruitblik op onze X-modellen van de Neue Klasse. Waarvan dezelfde principes worden toegepast op onze Sport Activity Vehicle modellen: elektrisch, digitaal en circulair”, zegt Adrian van Hooydonk, Hoofd van BMW Group Design. “De X modellen zullen altijd sterk van karakter blijven: monolitisch, strak en met een zeer gedistingeerde verticale interpretatie van de BMW lichtsignatuur.” De nieuwe designtaal voor de BMW X modellen draagt ook bij aan het daadkrachtige voorkomen van het Vision conceptmodel. Verticaal gerangschikte led-verlichtingsunits bieden een frisse, nieuwe kijk op BMW haar kenmerkende lichtsignatuur.

BMW nierengrille

Aan de voorzijde in het midden is de BMW nierengrille getransformeerd naar een driedimensionale sculptuur met verticaal gerangschikte en van achteren verlichte contouren. Samen met de koplampen verwelkomt de verlichting in de nierengrille de bestuurder zodra die de auto nadert. De lichtenscenering wordt voortgezet in het interieur. De achterlichtunits lopen ver door naar het midden van de achterzijde en bieden een horizontale interpretatie van de bekende BMW L-vorm. De 3D-geprinte elementen worden individueel geregeld met een variabele lichtintensiteit om zo een effect van diepte te creëren. De vlakke glazen oppervlakken en de Coral Silver carrosseriekleur geven de BMW Vision Neue Klasse X een zekere lichtheid. In het achterste gedeelte van de zijruiten is de van het merk bekende Hofmeister knik aangebracht, niet met een verchroomde rand maar met een reflecterende print, die een transparant of weerspiegelend oppervlak schept, afhankelijk van de kijkhoek.

BMW Vision Neue Klasse X

BMW Panoramic Vision

De hogere zitpositie zorgt voor een vertrouwenwekkende rijbeleving. Het opnieuw ontworpen stuurwiel met multifunctionele knoppen, Central Display met intuïtieve Touch Control bediening en BMW Panoramic Vision dienen samen met de geavanceerde spraakbediening van de BMW Intelligent Personal Assistant als interfaces voor de interactie tussen mens en auto. BMW Panoramic Vision projecteert essentiële informatie over de volledige breedte van de voorruit. In de productiemodellen van de Neue Klasse wordt dat aangevuld met een verbeterde versie van het BMW 3D Head-Up Display.

Central Display

In de BMW Vision Neue Klasse X is het Central Display elegant geïntegreerd in het dashboard, waardoor bestuurder en voorpassagier optimaal toegang hebben tot alle infotainmentfuncties. De geprojecteerde kleuren zijn niet alleen onderdeel van de Ambiance-verlichting maar ook in de achtergrondverlichting van de met stof beklede delen van het dashboard.

Hypersonx Wheel

De Personal Sound Experience komt tot leven in het nieuwe HYPERSONX WHEEL. Met deze digitale functie kunnen inzittenden genieten van een zelf in te stellen geluid bij elke rit. Het geluid is aan te passen met een tikje van de vinger op het HYPERSONX WHEEL en is een innovatieve bijdrage aan een allesomvattende gebruikerservaring in het interieur van de BMW Vision Neue Klasse X.

Aandrijflijn

De nieuwste, zesde generatie van de BMW eDrive technologie omvat verbeterde eDrive elektromotoren en nieuwe ronde lithium-ion accucellen, met een meer dan 20% hogere energiedichtheid dan de nu gebruikelijke prismatische cellen. Samen met een 800-voltsysteem neemt de snelheid van het laden met 30% toe, waardoor het in 10 minuten mogelijk is om 300 kilometer bij te laden. De zesde generatie BMW eDrive biedt bovendien tot 30% meer rijbereik op een volle accu. De aerodynamica van de BMW Vision Neue Klasse X toont indrukwekkende cijfers: met een 20% lagere luchtweerstand ten opzichte van de huidige X line-up. Een specifiek ontworpen bandenprofiel en een speciaal remsysteem voor volledig elektrische modellen verhogen de voertuigefficiëntie met ruim 25%.

Petroleumvrij interieur

Voor het interieur werd een volledig plantaardig, op mineralen gebaseerd en petroleumvrij oppervlaktemateriaal “Verdana” ontwikkeld. In de BMW Vision Neue Klasse X zal dit materiaal worden gebruikt in het onderste gedeelte van de deurpanelen en in de middenconsole. Maritieme kunststoffen worden ook voor het eerst gebruikt voor spuitgegoten onderdelen. Deze specifieke componenten bestaan voor 30% uit deze secundaire grondstof, afkomstig van bijvoorbeeld afgedankte visnetten.


BMW Vision Neue Klasse X


BMW Vision Neue Klasse X
BMW Vision Neue Klasse X