Autonieuws

BMW neemt huistuner Alpina over

maart 10, 2022

BMW Alpina

BMW en Alpina werken al meer dan een halve eeuw nauw samen, maar het merk uit München heeft besloten om Alpina volledig over te nemen. Alpina wordt vaak gezien als huistuner van BMW, maar dat is eigenlijk onjuist. Zo is het wel begonnen, maar sinds 1983 is het een officiële autofabrikant, met eigen chassisnummers. De auto’s staan ook niet als BMW, maar als Alpina op kenteken. 

Tekst gaat verder onder de foto

Buchloe

De samenwerking blijft tot 2025 hetzelfde, maar daarna gaan er een aantal zaken veranderen voor Alpina. Momenteel worden Alpina-modellen al in elkaar gezet op de bestaande productielijnen van BMW. Een BMW-model wordt op de BMW-productielijn voorzien van een Alpina-aandrijflijn en onderstel. Maar zodra de auto van de band is gerold bij BMW, gaat hij door naar de Alpina-fabriek in Buchloe, waar onder andere de cosmetische aanpassingen plaatsvinden. Dat zal na 2025 veranderen, wanneer BMW de touwtjes in handen krijgt. De gehele productie zal dan in de fabrieken van BMW plaatsvinden.

Tekst gaat verder onder de foto

Toekomst gered

De overname betekent wel dat er toekomst is voor een klein merk als Alpina. Huidige veiligheids- en uitstootnormen maken het lastig voor een merk met lage volumes om overeind te blijven staan. Onder de paraplu van BMW kan Alpina sportieve luxemodellen van BMW blijven produceren.  

Tekst gaat verder onder de foto

Maar BMW heeft toch al het M-label?

In tegenstelling tot M-modellen, zijn Alpina’s ingetogen gestyled. Dat is voor een groot deel de charme van het merk en maakt ze bovendien aantrekkelijk om zakelijk te rijden. Met een BMW M4 of Audi RS6 kom je toch wat vreemd voor de dag bij een klant. Dat is bij de meeste Alpina’s absoluut niet het geval, terwijl ze qua vermogen en rijervaring niet onderdoen voor M-modellen.  

Lees ook: