Autonieuws

Bliksemstart van nieuwe BMW R 1300 GS

oktober 17, 2023

Het gaat snel met de BMW R 1300 GS. Nog voor die in de showroom staat, zijn er al tientallen verkocht. Tot de kopers behoren ongetwijfeld GS-loyalisten die blindelings vertrouwen op de kwaliteiten van een volledig nieuwe generatie van BMW’s bestverkopende model. Alle voorgaande modellen, inclusief de laatste R 1250 GS, konden immers rekenen op onverminderd hoge aandacht van GS-getrouwen.

GS als marktleider

Het blijft toch bijzonder, dat BMW Motorrad 40 jaar geleden met de toenmalige R 80 G/S de vonk ontstak voor een nieuw genre motorfiets. Toen totaal niet wetende dat dit genre van de allroaders of adventure bikes zeer populair zou worden. Dat de GS met boxermotor zelfs zou uitgroeien tot marktleider, niet voor een jaar maar jaren achtereen.

Lees ook: BMW R 1300 GS, de feiten!

Automatische hoogteregeling

BMW tikt met de nieuwe R 1300 GS weer als eerste af als het gaat om slimme en innovatieve vondsten. Van de LED-matrix koplamp via Lane Assist tot aan de automatische hoogteregeling. Dit laatste kennen we sinds kort al van de Triumph Explorer 1200. Een systeem dat de motor omlaag stelt vlak voor stilstand zodat je met wat kortere benen goed bij de grond kunt. De Explorer zakt twee centimeter, de R 1300 GS doet er met 3 centimeter nog een schepje bovenop.

 

Nieuwe kofferset

BMW heeft tevens een nieuwe kofferset ontworpen met een aantal handige en praktische snufjes. Belangrijk, want vrijwel alle GS-bezitters zijn reislustig en trekken vaak bepakt en bezakt naar verre bestemmingen. De grondplaat voor de bevestiging van de Vario topkoffer kan over ongeveer een centimeter naar links en rechts bewegen. Daardoor wordt het effect van windvlagen minder doorgegeven aan de motorfiets. Die blijft daardoor stabieler.

USB-aansluitingen

De nieuwe koffers passen met hun vorm ook goed bij het design van de R 1300 GS. In de linker Vario koffer en in de topkoffer zit een USB-A laadaansluiting om bijvoorbeeld een smartphone op te laden. Ook zijn de koffers voorzien van binnenverlichting. Alle koffers hebben centrale vergrendeling. Die zet je dus op slot of je haalt ze van het slot met de afstandsbediening.

Koffers kleiner en groter te maken

Ook vernuftig: met een draaiknop kun je de koffers breder maken en de topkoffer hoger voor meer ruimte. Heb je die niet nodig, dan maak de koffers zo klein mogelijk. Handig als je vaak tussen de file door moet rijden. Heb je alles in de stand maximaal staan, dan heb je in totaal 97 liter ter beschikking. In de linker koffer en in de topkoffer kun je dan een helm kwijt.

Sjorogen voor losse bagage

Verder hebben de koffers nog sjorogen om met spanbandjes extra bagage eraan te kunnen bevestigen. Dan maak je van de R 1300 GS helemaal een pakezel. Wel een dingetje: met koffers wordt een maximum snelheid van 180 km/uur aanbevolen. In de zijkoffers mag maximaal 10 kg en in de topkoffer is de laadlimiet 6 kg.