Autonieuws

Bijna 90 procent meer waterstofauto’s verkocht

februari 17, 2022

Het is de grootste stijging in een jaar tijd volgens Information Trends, de Amerikaanse data-analist die de ontwikkelingen rond waterstof al jaren volgt. De markt wordt gedomineerd door de Hyundai Nexo (57%) en de Toyota Mirai (37%). De overige 6 procent komt voor rekening van Chinese fabrikanten.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 02_Hyundai_H2mobility_Nexo.jpg

Prognose: 19 miljoen in 2035

Information Trends verwacht dat de groei de komende jaren doorgaat. Het bureau heeft eerder al de prognose uitgesproken dat het aantal waterstofauto’s in 2035 wereldwijd meer dan 19 miljoen zal zijn.

Waterstoftankstations

De analisten schrijven de groei in 2021 toe aan de komst van meer waterstoftankstations. Toch menen zij dat de verkoopstijging nog substantieel hoger zou zijn geweest als het netwerk vulpunten was uitgebreid volgens eerdere planningen. Ook is de hoge aanschafprijs van een waterstofauto een remmende factor.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Antwerpen-waterstofstation.jpg

Populariteit?

Information Trends voorziet dat de prijs van een waterstofauto zal gaan dalen in de komende jaren. Een lagere prijs maakt ze populairder. In veel landen, waaronder ook in Nederland, zal het aantal tankstations sneller toenemen dan in de achterliggende jaren. Tel hierbij het grote rijbereik van een waterstof-elektrische auto en het snelle tanken en het is niet meer dan logisch dat de belangstelling voor deze auto’s zal toenemen.

Meer merken met waterstofauto

Ook fabrikanten brengen in dit jaar en volgende jaren nieuwe waterstof-elektrische modellen op de markt. BMW komt later in 2022 met een X5 op waterstof. Jaguar Land Rover is bezig met testen van een grote SUV op waterstof. Opel is bezig met waterstof. De bestelauto Vivaro en de personenversie Zafira zullen binnen afzienbare tijd met een waterstof-elektrische aandrijflijn in het gamma worden opgenomen. Citroën en Peugeot hebben recentelijk bestelauto’s op waterstof gepresenteerd. Daarnaast zijn diverse Chinese fabrikanten bezig met ontwikkeling van waterstofauto’s. Volgens Information Trends zijn dat SAIC, het concern achter MG, Grove Hydrogen Automobile en GAC Motor. Verder verschijnen er in de komende jaren diverse waterstof-elektrische trucks op de weg, zoals onder meer van Mercedes-Benz, Hyzon en Hyundai.