Elektrische autos

Beste EV occasions

oktober 26, 2023

De beste EV occasions van dit moment

Emissievrij onderweg en lagere kosten voor brandstof: het rijden van een elektrische auto is erg aantrekkelijk. De aanschafprijs van EV’s ligt echter vaak hoger dan die van reguliere brandstofauto’s. Gelukkig groeit het occasionaanbod. Benieuwd naar de huidige stand van zaken en de beste modellen om tweedehands aan te schaffen? Je vindt de beste EV occasions hier.

EV’s op de occasionmarkt

Elektrische en hybride auto’s hebben over het algemeen een hogere aanschafprijs dan voertuigen die op fossiele brandstof rijden. Voor veel consumenten is dit een reden om toch te kiezen voor een nieuwe brandstofauto in plaats van een hybride of EV. Door voor een elektrische occasion te kiezen, heb je echter minder last van deze hogere aanschafprijs. Een occasion wordt namelijk voor een lagere prijs verkocht omdat het voertuig al eerder gebruikt is.

Omdat de technologie van EV’s enkele jaren geleden nog in haar kinderschoenen stond, waren er lange tijd nog weinig elektrische occasions te vinden. Het occasionaanbod loopt immers altijd achter op de aanwezigheid in de markt. De grote stappen die er in de technologie gezet werden maakten de eerste tweedehands EV’s tevens stukken minder aantrekkelijk omdat de nieuwe alternatieven significant beter waren op vele vlakken. Dankzij de snelle opkomst van elektrische auto’s in de laatste jaren, komen er ook op de occasionmarkt steeds meer beschikbaar.

Waar moet je op letten bij het kopen van een elektrische occasion?

Het kopen van een tweedehands auto is heel andere koek dan een nieuwe auto. Het voertuig is immers al gebruikt en je wilt als potentiële koper vooraf goed weten wat er aangeboden wordt. Ondanks dat alle occasions die verkocht worden op sites als Auto.nl of bij de dealer grondig gekeurd worden, is het verstandig om altijd ook zelf te checken of alles werkt. Dit geldt juist ook bij elektrische occasions.

Enkele tips: vraag een rapport op omtrent de batterijstatus van de EV. De batterij van elektrische auto’s gaat gemiddeld tussen de 10 en 20 jaar mee, maar een controle en inzicht in de huidige status hiervan kan geen kwaad. Zo voorkom je dat je na een paar jaar een nieuwe batterij moet aanschaffen, omdat je om de haverklap bij een laadpaal staat.

Ook belangrijk bij het aanschaffen van een elektrische of hybride occasion is de laadpoort. Is deze nog in goede staat en is de laadsnelheid van de auto nog op orde? Zowel elektrische als hybride auto’s kunnen energie opwekken als ze remmen. Dit zorgt er bij hybride auto’s zonder stekker bijvoorbeeld ook voor dat ze de brandstofmotor kunnen ondersteunen, aangezien ze niet opgeladen kunnen worden. Door deze functie slijten de remmen sneller dan gewoonlijk. Het is dan ook aan te raden om bij de inspectie van een elektrische occasion de remmen altijd goed te controleren of dit te laten doen door een expert.

De beste EV occasions

Hoe ontdek je welke occasion bij jou past?

Als je een EV occasion wilt gaan aanschaffen kan je het op verschillende manieren aanpakken. Je kunt ervoor kiezen om op sites van aanbieders te kijken wat het aanbod is en hier vervolgens uit kiezen welk model het beste aan jouw wensen voldoet. Een alternatief is om eerst te onderzoeken welke elektrische modellen het beste scoren op levensduur en andere aspecten en vervolgens gericht op zoek te gaan naar een tweedehands auto van dit model. Je raadt het al: wij raden het aan om op deze manier te werk te gaan. Zo kies je namelijk een auto die het beste bij jouw levensstijl past en waar je het langst plezier van zult hebben.

Inspiratie opdoen bij de beste EV’s van dit moment?

Misschien zit hier wel iets tussen wat perfect bij jou past en wat nu of over een tijdje als occasion wilt aanschaffen. Ook handig: onze expert partner Moby heeft zowel een EV buying guide als een buying guide voor tweedehands auto’s opgesteld. Deze helpen je op weg bij het keuzeproces én het aanschaffen van een elektrische of tweedehands auto. Combineer de kennis en inzichten om de beste occasion voor jou te vinden!