Achtergrond

Benzineprijs in Frankrijk naar 1,50 euro per liter

juli 27, 2022

Recordprijzen

Stijgende olieprijzen als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zorgen voor recordprijzen aan de pomp. Vervelend voor de consument, maar niet voor de oliemaatschappijen. Die profiteren volop van de hogere prijzen voor olie en maken miljardenwinsten. Shell maakte in 2021 18 miljard euro winst en de Franse olie- en gasreus TotalEnergies heeft alleen al in de eerste drie maanden van 2022 4,5 miljard euro winst geboekt. De Franse regering vindt het tijd dat de oliereus iets terugdoet voor het volk en zijn prijzen aanpast, dat meldt het AD.

Korting

Net als in Nederland, België en Duitsland, verlaagde ook de regering in Frankrijk de afgelopen maanden de benzine- en dieselprijzen. In Frankrijk ging de prijs voor een liter benzine en diesel vanaf 1 april met 18 cent omlaag. Maar daar doet de regering nu nog een schepje bovenop. In september en oktober loopt de korting op tot 30 cent per liter. In november en december zakt de overheidskorting naar 10 cent per liter.

Lage benzineprijs in Frankrijk

De Franse overheid wil dat óók de oliemaatschappijen een duit in het zakje doen. De Franse oliegigant TotalEnergies zag dat in eerste instantie niet zitten, maar gingen akkoord nadat het Élysée dreigden om de megawinsten van het bedrijf te gaan belasten. Bij de Total-stations kunnen Fransen momenteel al met 10 cent korting per liter tanken. Tussen september en november loopt dit op naar 20 cent per liter. In totaal krijgen Fransen tussen september en november dus 50 cent korting op een liter benzine en diesel. Volgens de Franse minister van Economie Bruno Le Maire zal de prijs voor een liter diesel en benzine dalen tot 1,50 euro. Automobilisten besparen in die periode 25 euro op een tank van 50 liter. Waar de 10 goedkoopste tankstation van Nederland staan lees je hier.