Autonieuws

Benzine of diesel overbodig: deze waterstofmotor produceert 410 pk

oktober 20, 2023

Functioneel prototype van AVL

Toegegeven, het gaat nog om een prototype, maar wel een functioneel prototype. De waterstofmotor is ontwikkeld door de autosportdivisie van AVL, maar het idee achter deze motor is ook van toepassing voor reguliere modellen op straat.

Vaarwel vooroordeel

AVL zegt dat de nieuwe krachtbron korte metten maakt met het vooroordeel dat waterstofverbranding niet kan resulteren in hoge prestatiecijfers en een arme verbranding. Normaal gesproken wordt waterstof geïnjecteerd, maar dit levert een instabiele verbranding op. Het systeem van AVL spuit op voorhand extra water in, waarmee dat probleem wordt geëlimineerd. De motor is dus voorzien van brandstofinjectie die water in de inlaatlucht van de motor injecteert. Deze opstelling elimineert ongewenste voortijdige ontsteking van waterstof en zorgt voor een zogeheten stoichiometrische verbranding. Dat wil zeggen: de motor verbrandt de brandstof volledig.

AVL waterstofmotor

Doelstelling behaald

De firma maakte eind 2022 al bekend dat deze motor in ontwikkeling was. Het doel was om een waterstofverbrandingsmotor te ontwikkelen met een vermogen van 300 kW (402 pk) en 500 Nm aan koppel. Dat doel is ruimschoots behaald, want het prototype schopt het tot 410 pk, zoals aangetoond op een testbank. De krachtbron levert zijn maximale vermogen bij 6.500 toeren per minuut. Tussen 3.000 en 4.000 toeren per minuut is er 500 Nm aan trekkracht voorhanden.

Testwerkzaamheden

De volgende stap van AVL is om deze krachtbron te installeren in een auto, voor het uitvoeren van testwerkzaamheden op een circuit. Op die manier kan de levensvatbaarheid van de technologie verder getest worden.

AVL waterstofmotor
AVL waterstofmotor