Autonieuws

Aventador-opvolger Lamborghini LB744 heeft rockerring, wat is dat?

maart 15, 2023

HPEV: V12 High Performance Electrified Vehicle

De opvolger van de Lamborghini Aventador wordt een zogeheten V12 High Performance Electrified Vehicle, kortweg HPEV. De aandrijflijn wordt ongebracht in een op de luchtvaart geïnspireerd chassis, de ‘monofuselage’. Naast een monocoque die volledig is gemaakt van koolstofvezel heeft de LB744 een frontstructuur van Forged Composites, een speciaal materiaal gemaakt van korte koolstofvezels gedrenkt in hars.

Lamborghini LB744 is next level

Deze technologie werd gepatenteerd en voor het eerst gebruikt door Lamborghini in 2008. De monofuselage vertegenwoordigt een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van de Aventador op het gebied van torsiestijfheid, lichtgewicht eigenschappen en rijdynamiek. Bovendien is de LB744 de eerste supersportwagen die is uitgerust met een frontstructuur van 100% koolstofvezel.










Stijver en lichter

De monofuselage van de LB744 is daarnaast 10% lichter dan het Aventador-chassis en het voorframe is 20% lichter dan zijn aluminium voorganger. De torsiestijfheid is ook verbeterd met een waarde van 40.000 Nm/°, een stijging van +25% in vergelijking met de Aventador. Dit moet de beste dynamische capaciteiten in zijn klasse garanderen, belooft Lamborghini.

Rockerring

Het ontwerpconcept van de nieuwe monofuselage is gebaseerd op maximale integratie tussen componenten. Dit is volgens de Italianen verder geoptimaliseerd dankzij de introductie van uitgebreide Forged Composites-technologie, evenals de ontwikkeling van de monolithische rockerring. Dat klinkt ingewikkeld, dus tijd voor uitleg. Feitelijk is deze rockerring een uit één stuk bestaand ringvormig onderdeel gemaakt van CFRP (Carbon Fibre Reinforced Plastic). De ring vormt de ondersteunende structuur van de auto.