Autotests

AUTOTEST – LEXUS LS 500H (2021), LUXE OP DE LEXUS-MANIER 

maart 29, 2022

Gebouwd voor de eeuwigheid

De Lexus LS 500h vormt het absolute topmodel in de Lexus-range. Dankzij diverse recente aanpassingen – onder meer op het gebied van comfort en hybride technologie – staat de Lexus LS opnieuw in de spotlights. Voor ons reden genoeg om nogmaals met deze statige limousine te rijden.

Stevige concurrentie voor Lexus LS

De BMW 7 Serie, Mercedes-Benz S-Klasse en Audi A8 zijn niet de minste concurrenten waartegen Lexus het opneemt met zijn LS 500h. Helemaal de recent vernieuwde S-Klasse legt de lat wat betreft rijdynamiek, technologie, sfeer en luxe extreem hoog. Maar ook de 7 Serie en A8 kunnen er wat van, als het gaat om het bieden van de beste technologieën. De Lexus LS 500h biedt uiteraard het beste wat Lexus te bieden heeft, maar dan wel op een geheel eigen manier.

Meer hybride dan ooit

Laten we allereerst even kijken naar de updates die Lexus heeft doorgevoerd op zijn vlaggenschip. Lexus heeft met name gefocust op twee zaken: meer assistentie van de elektromotor en een grotere rol van het batterijpakket. De nadruk daarbij lag op een gemiddelde rijstijl, waarbij de bestuurder het gas- en rempedaal met lichte druk bedient. Dit is in circa 90% van de reistijd het geval. In alle gevallen is lichte druk op het gaspedaal voldoende voor een soepele en krachtige acceleratie en dat is zeker merkbaar.

Lexus LS 500h ook zuinigheidswonder?

Maar verwacht niet dat de LS 500h met zijn hybride technologie een zuinigheidswonder is. Gemiddeld noteren we zo’n 1 op 10 tot 1 op 11, met rustig gebruik. Maar zelfs dit is al behoorlijk netjes als je realiseert dat een auto als de Lexus LS 500h AWD rijklaar 2.345 kilogram weegt. Dat gewicht is ook zeker voelbaar in bochten en tijdens remacties. Het rempedaal vraagt om wat gewenning, maar zodra je feeling hebt met de techniek, is rijden in deze LS 500h een zeer fijne ervaring.

Soepelere wangen

Dat komt eigenlijk door… nou ja: alles! Je merkt aan alles dat Lexus alles uit de kast heeft gehaald om de meest comfortabele rijervaring te bieden. Bij de vernieuwde LS is dat nog meer het geval dan voorheen. De banden kregen bijvoorbeeld soepelere wangen zonder dat dit ten koste gaat van de run-flat capaciteiten. Het adaptieve dempingsysteem AVS maakt nu gebruik van een nieuwe lineaire elektromagnetische klep met vergrote flow. Dit vergroot het bereik van de adaptieve dempers en dat resulteert onder meer in extra comfort op slechte ondergrond.

Nieuwe schuimsoorten

De stijfheid van de torsiestabilisatoren is aangepast ten behoeve van het optimaal opvangen van gewichtsverplaatsing door carrosseriebewegingen. Dit verbetert zowel het comfort als de rechtuit stabiliteit. Zelfs het binnenwerk van de stoelen is aangepast. Er worden nieuwe schuimsoorten gebruikt en daarnaast zijn de stiksels dieper. Zo biedt de nieuwe stoel niet alleen meer stevigheid maar ook meer comfort. Ook dat is voelbaar. De zijdelingse steun kan beter, maar in het algemeen zit je op fantastisch meubilair.

BladeScan-koplampen

Updates zijn ook aan de buitenkant te zien. Onder meer aan de nieuwe BladeScan-koplampen. Die beschikken over snel roterende microspiegels (6.000 omwentelingen per minuut) voor een zeer precieze lichtverdeling. De weg wordt perfect verlicht zonder daarbij tegenliggers te verblinden. De dagrijverlichting is uitgevoerd in L-motief en geïntegreerd in de koplamp. De kenmerkende spindle-grille is nu uitgevoerd met accenten in donker metallic.

Apple CarPlay en Android Auto

Het infotainmentsysteem van Lexus werkt prima, maar is niet het beste op de markt. Op dit gebied merk je dat de auto al wat verouderd is ten opzichte van bijvoorbeeld een nieuwe S-Klasse. Toch valt er prima mee te leven, al vraagt de bediening wel even om wat gewenning. Als je alles onder de knie hebt, valt er prima mee te leven. Je kijkt overigens naar een fors op de bestuurder gericht 12,3-inch touchscreen. Het multimediasysteem ondersteunt smartphone-integratie via Apple CarPlay en Android Auto, dus feitelijk is daarmee alles al opgelost.

Lunar Silver

Deze betreffende testauto is afgewerkt in de kleur Lunar Silver. Leuk hoor, zo’n kleurtje. Dus? Nou, Lunar Silver is niet zomaar een lakkleur. In deze lak verwerkt Lexus namelijk Sonic-technologie, die het mogelijk maakt om de aluminium deeltjes in de lak dichter samen te pakken en perfect uit te lijnen in een laklaag met een dikte van slechts 1 micron. Het resultaat is zeer bijzonder laklaag die afhankelijk van het licht oogt als normaal zilver of juist een champagnegloed heeft als de zon erop staat. Een mooi staaltje vakmanschap.

Typisch Lexus

Dat vakmanschap is ook terug te zien in het interieur. We zijn op pad in een Lexus LS 500h AWD President Line, leverbaar vanaf 171.695 euro. Ter info: een reguliere LS 500h – zonder AWD – start bij 127.695 euro. Een aardig prijsverschilletje dus. Het interieur ademt rust en luxe. Dat komt vooral door de gekozen materialen. Leder, aluminium, hoogwaardige kunststoffen: alles oogt perfect en typisch Lexus. Wat mist is sfeerverlichting zoals je in een S-Klasse vindt. In de Lexus LS ligt het accent op rust en zo min mogelijk afleiding. Noem het maar organische eenvoud.

Optie van dik 13.500 euro

Een optie ontbreekt op deze Lexus. En dat is de unieke afwerking van de deurpanelen. Je kunt kiezen uit ‘Origami’-panelen met Kiriko Glass of uit deurpanelen geïnspireerd op Japanse weeftechniek ‘Nishijin-Ori’ in combinatie met ‘Haku’ ornamenten. Beide opties hebben een prijskaartje van dik 13.500 euro. Dus ergens snappen we wel dat Lexus ze heeft weggelaten. Maar juist die kunstzinnige opties vormen de USP’s van deze Lexus LS. Hierin blinkt deze auto uit ten opzichte van concurrenten.

Toppunt van Luxe

Je moet vallen voor het onderscheidende design, voor de organische vormen in het interieur. Je moet hem op je in laten werken. Precies dat hebben we gedaan tijdens onze testsessie met deze auto. Je gaat hem na elke rit steeds meer waarderen. In het bijzonder hoe stil en comfortabel deze auto is. In deze auto wil je zelf rijden, of laat je je rijden. De indeling van het compartiment achter zegt genoeg met TV-schermen, elektrisch verstelbare loungestoelen en meer. Volgens Lexus is deze LS 500h het toppunt van luxe, maar dan wel op de Lexus-manier. Dus met Japanse eenvoud in het achterhoofd. Terug naar de essentie van comfort, een focus op stilte en comfort, weinig poespas, maar gewoon rust. Precies dat krijg je in deze Lexus LS 500h.

Conclusie review Lexus LS 500h

Zelfs de aandrijflijn blijft keurig op de achtergrond. Waar praten we over? Over een 3.456 cc grote V6-benzinemotor met 299 pk en 350 Nm aan koppel, aangevuld met een 179 pk en 300 Nm sterke elektromotor. Dit alles resulteert in een systeemoutput van 359 pk. Genoeg kracht om in 5,5 seconden van 0 naar 100 km/u te sprinten. De topsnelheid is afgeregeld op 250 km/u. Leuk dat deze Lexus dat kan, maar jakkeren in deze Lexus heeft totaal geen zin. Kies dan een S-Klasse AMG. In deze Lexus LS 500h draait alles om tot rust komen. En in die missie is Lexus meer dan geslaagd. Bovendien geeft deze auto de indruk rock solid gebouwd te zijn. Het is een auto die gebouwd is voor de eeuwigheid.