Achtergrond Autonieuws

Autoportret: de SEAT Leon Cupra 300 van Stefan

april 22, 2023

Prestaties

De SEAT Leon Cupra 300 is een sportieve hatchback die wordt aangedreven door een 2,0-liter viercilinder benzinemotor met een vermogen van (de modelnaam zegt het al) 300 pk en een koppel van 380 Nm. De auto heeft een topsnelheid van 250 km/u en accelereert van 0-100 km/u in slechts 5,7 seconden. De Cupra 300 heeft verder een handgeschakelde zesversnellingsbak of een zestraps DSG-automaat. Verder heeft de auto een sportonderstel, adaptieve dempers, een elektromechanische stuurbekrachtiging en krachtige Brembo-remmen. Het interieur van de Cupra 300 is voorzien van sportstoelen, een multifunctioneel sportstuur en een infotainmentsysteem met onder andere Apple CarPlay en Android Auto.

Bekend motorblok

De 2,0-liter viercilinder is geen onbekend motorblok in de wereld van hot hatches. Onder kenners staat de motor bekend als de ‘EA888’. Het EA888 motorblok is een viercilinder benzinemotor van Volkswagen AG dat gebruikt wordt in verschillende modellen van de VAG-groep. Het motorblok is ontworpen om een hoog vermogen te leveren met een efficiënte brandstofconsumptie en wordt gebruikt in onder andere de SEAT Leon Cupra 300, Golf 7 Clubsport/R, en Audi S3.

De EA888-motor heeft een turbocompressor en directe brandstofinjectie en kan worden geleverd met verschillende vermogensniveaus, waaronder de 300 pk-versie die wordt gebruikt in de Cupra 300.

Tuning

De oplettende lezer was het vast al opgevallen: de auto op de foto’s is niet bepaald standaard. De eigenaar is met het exterieur bezig om de auto helemaal naar zijn wens te maken en dat is te zien aan de opvallende upgrades. Ook motorisch is de zwarte SEAT Cupra niet bepaald standaard. Een Cupra ‘300’ is het niet meer, want het bommetje heeft inmiddels 407 pk en 565 Nm koppel. Hieronder een lijst met de motorische upgrades:

Er is ook veel gedaan om de auto helemaal naar de smaak van de eigenaar te maken. De auto heeft de volgende optische upgrades:

Genoeg over de statistieken, het is tijd om Stefan zelf aan het woord te laten. We leren hem kennen aan de hand van vijf interviewvragen.

Waarom heb je voor deze SEAT gekozen, en niet voor bijvoorbeeld een Golf GTI?

“Ik rijd mijn hele leven al SEAT en wil niets anders meer. Het mag dan wellicht het kleine broertje van Volkswagen zijn, maar dat brengt ook weer zijn charmes mee. De uitstraling van de auto vind ik persoonlijk mooi, de strakke lijnen gecombineerd met het sportieve karakter. Ja, dat heeft me echt gecharmeerd toen ik hem aanschafte. En in verhouding zie je ze minder rond rijden dan een Volkswagen Golf GTI/R. Dat maakt het voor mij weer unieker om in deze auto te rijden.”

Waarom heb je gekozen voor deze aanpassingen?

“Voor mijn gevoel miste de auto wat ‘body’. Met het toevoegen van een extra lip, spoiler en sideskirts heeft de auto voor mij iets meer body gekregen waardoor hij nog meer opvalt. De donkerrode tint op de voorruit vond ik een must, ik miste kleur aan de voorkant, daarom heb ik ervoor gekozen om de voorruit te tinten met een rode folie.

Qua prestaties wist ik dat het mogelijk is om meer dan 400 pk uit het motorblok te halen. Samen met een vriend hebben we geprobeerd om meer dan 400 pk uit het blok te halen. Dat is goed gelukt. We hebben hem Stage 2 ready gemaakt waarna hij softwarematige tuning kreeg van TSH.”

Ga je nog meer aanpassingen doen aan je auto?

“In eerste instantie niet, de auto is nooit af maar ik ben content met hoe hij er nu bij staat. Mensen herkennen mij en zeggen gelijk van: ‘hé, jij hebt toch die ene zwarte Cupra?’ Ik heb een tijdje geleden een idee gehad om mijn auto te wrappen met de racelivery van de Cupra waar Tom Coronel mee reed in het WTCC. Ik twijfelde hier nog over en dus heb ik dit niet gedaan.”

Wat zou een eventuele opvolger kunnen zijn?

“Ik vind de Cupra Formentor (VZ Copper Edition) een parel van een auto. Wellicht dat dit een waardige opvolger kan zijn voor de Cupra, maar voor nu blijf ik nog heerlijk rond rijden.”

Waar komt je autopassie vandaan?

“De autopassie is er van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Ik was vaak te vinden op autoshows, autoraces/rally samen met mijn oom waarvan ik de passie heb overgenomen. Alles wat snel, mooi, groot en bijzonder was sprak me aan. Op mijn 17e heb ik mijn rijbewijs gehaald en ik wou niet anders dan kilometers maken en genieten van de vrijheid die het autorijden mij gaf.”

Stefan heeft een Instagram-account aan de auto gewijd; @Black_Cupra_NL