Achtergrond

Auto voor lange mensen

juli 20, 2022

Auto voor lange mensen

Met name voor lange mensen (vanaf +1,95 meter) is het vinden van een auto waarin zij een natuurlijke, prettige en veilige zitpositie – achter het stuur – kunnen vinden geen sinecure. Vanwege hun lengte is men gauw geneigd compacte auto’s op voorhand te mijden en het in de richting van grotere, luxere auto’s te zoeken. Maar dit is onterecht. Ook kleinere auto’s kunnen prima geschikt zijn voor (boom)lange bestuurders, terwijl grote auto’s juist niet ideaal kunnen zijn vanwege sommige accessoires.

Panoramadak

Zo kunnen lange bestuurders de meeste auto’s uitgerust met een panoramadak of schuif-/kanteldak beter vermijden. Zo’n glazen dak slokt vanwege de constructie namelijk luttele centimeters van de eigenlijke hoofdruimte op. Elektrisch bedienbare stoelen is ook een accessoire die beter gemeden kan worden, aangezien de aansturing ervan veelal onder de zetel is gemonteerd, waardoor een elektrisch bedienbare stoel van nature hoger is gepositioneerd dan een exemplaar die handmatig naar wens ingesteld kan worden. Bij een auto voorzien van een panoramadak én elektrische stoelen spreek je zodoende al gauw over een handvol minder centimeters aan zit- en leefruimte. Voor een lange bestuurder niet ideaal dus.

Verstelbaar stuurwiel

Kenmerken die je als lange bestuurder juist graag wilt zien, zijn een ver in hoogte en diepte verstelbaar stuurwiel en een (bestuurder)stoel die uitvoerig in alle richtingen verstelbaar is (hoogte, lengte, kantelbaar). Extra mooi meegenomen, zeker voor mensen met relatief lange benen, zijn een zitting met een uitschuifbaar gedeelte en een instelbare lendensteun. Sportstoelen zijn standaard vaak bedeeld met deze extraatjes en daardoor een goede optie.

Suv of hatchback?

Omdat de ene lange persoon de andere niet is, heeft het weinig zin om specifieke merken en modellen die ideaal geschikt zijn voor lange bestuurders bij naam en toenaam te noemen. Want wat past voor de één, hoeft niet te passen voor de ander. Wel is het zo dat – in tegenstelling tot wat je allicht zou verwachten – dat coupé-modellen en (hot) hatchbacks vaak ruimer zijn dan cross-overs en SUV’s. Met een limousine uit de topklasse (lees: niveau S-klasse) zit je door de bank genomen altijd goed, maar ook aan relatief betaalbare ‘ruimtewonders’ zoals de Skoda Superb en Opel Insignia kan je als lange bestuurder in principe geen buil vallen. Ondanks al deze tips, is het allerbeste advies dat wij kunnen geven: ga zelf eerst proefzitten dan wel -rijden.